Antena Meniu Search
x

Video Otrava de sub tone de gunoi. Ecologizarea promisă de autorităţi, doar pe hârtie, în Corabia: "Arată tragic"

România îşi îngroapă gunoaiele în minciuni. E curat lună în hârtii şi în declaraţii, dar când iei ţara la pas, dai de tone de deşeuri. Mergem astăzi în Corabia, un oraş scufundat în mizerie pe care autorităţile se laudă că l-au ecologizat. În realitate, acolo mocneşte o bombă ecologică, pentru că un munte de gunoi a început să ardă. Minciuna ecologizării se vede cu ochiul liber şi în alte localităţi din ţară.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 22.06.2021, 20:32

Vezi și

Groapa de gunoi a oraşului Corabia. Adevărata groapă de gunoi. 

Cristina Oprea, reporter Observator: "Te simţi copleşit aici. Sunt patru, poate cinci metri de gunoi, când priveşti în sus. Şi dacă te gândeşti, Garda de Mediu spune că zona asta de aici este ecologizată. În realitate, gunoiul musteşte, şi uitaţi-vă ce este aici, uitaţi-vă ce baltă". 

Otrava curge de sub tone de gunoi. Ascunse sub un maldăr de pământ. 

Groapa ilegală se află pe un câmp de la marginea oraşului Corabia. Comisarii Gărzii de Mediu din Olt o ştiu bine. Au promis încă de acum câteva luni că zona va fi ecologizată. 

Pe acelaşi subiect

Reporter-Gheorghe Neacșa, director Garda de Mediu Olt: - "Au fost ridicate deşeurile din acele locuri? Sau ce înţelegem prin ecologizare?

- Da, s-au extras deşeurile reciclabile din zonele respective şi celelalte au fost luate şi duse către operatorul de salubritate. 

- Sunt aici tone de gunoi aruncate pe câmp!" 

Pe aici a trecut, pe când era doar activist, şi actualul şef al Gărzii Naţionale de Mediu. 

Octavian Berceanu, şef Garda de Mediu: "Gunoi menajer aruncat pe câmp, cât vedem cu ochii. Înălţimea unui bloc de patru etaje, groapa e destul de adâncă şi interesant este ce face Garda de Mediu, ce face Poliţia Română în aceste cazuri". 

Am mers să-i arătăm dezastrul la 5 luni distanţă. 

Octavian Berceanu, şef Garda de Mediu-reporter: "Lucrurile arată în continuare dezolant. Da. Arată tragic... arată tragic. Din păcate, moştenesc nişte numiri politice în toata tara cu oameni, unii dintre ei, si mincinosi şi incompetenţi.  

- Se poate vorbi de o demitere în acest caz? 

- Exista nişte comisii de disciplină care se pronunţă, eu fac doar propunerea, atât. Voi trimite un corp de control". 

Imaginea unui dezastru de proporţie

Ne-am întors în Corabia alături de comisari de mediu din Bucureşti. Am găsit un buldozer trimis să acopere gunoiul. Şi o poluare şi mai mare. 

Cristina Oprea: "Aceasta este imaginea unui dezastru de proporţii. După ce au fost abandonate aici în câmp, deşeurile au fost aprinse. Şi ard mocnit. Acum, şi aerul pe care îl respirăm este otrăvit". 

O imagine pe care o găsim în tot judeţul. La comuna Vişina sunt. Unde e depozitul de gunoi a luat foc. Pe câmpul transformat o groapă de gunoi, surprindem cum un angajat descarcă o remorcă plină cu deşeuri.  

De fapt, mii de localităţi din ţară se sufocă în gunoi, pentru că România nu a fost în stare să pună în funcţiune  gropile ecologice pentru care Uniunea Europeană ne-a oferit peste un miliard de euro. Pe hârtie, funcţionează 14. Inclusiv în Olt. În realitate... 

Octavian Berceanu, comisar Garda de Mediu: Din 32 sau 33 funcţionează trei, patru şchiopătează, iar restul nu sunt funcţionale. 

În Olt, s-au cheltuit 34 de milioane de euro pentru sistemul de management integrat al deşeurilor, dar firma de salubritate nu a livrat pubelele promise. Licitaţia a luat-o de la capăt. Deocamdată, nu funcţionează complet nici staţia de sortare de la Bălteni, unde ar trebui depozitate numai gunoiul biodegradabil,  nici cele patru staţii de transfer - una construită chiar în oraşul Corabia. 

Discuţie reporter-angajat SMID: Deocamdată, nu au început să vină din satele astea din împrejurimi. 

Octavian Berceanu, comisar Garda de Mediu: "Eu nu am văzut DIICOT-ul să se ducă şi să ridice nişte oameni, pentru că şi-au bătut jos de nişte bani ai noştri. Nu? Mi-ar fi plăcut să văd asta". 

Fără SMID-uri şi fără vinovaţi, sute de primari şi mii de cetăţeni continuă să scape de mizerie cum ştiu mai bine. Dar uită că gunoiul are un efect de bumerang. 

Florin Guran, expert Garda Naţională de Mediu: "Le aruncă în capul satului după care garda de mediu îi zice primăriei să facă curat. primăria face curat că e obligată, iar costurile de unde le ia? exact din comunitatea care le a aruncat. in final, nu am făcut nimic. Ne-am stricat calitatea solului unde le am depozitat...  Din sol, odată cu precipitaţiile, ajung şi în apa subterană... "

Şi pentru toate, România are peste 20 de proceduri de infrigment pe masa Comisiei Europene, care ne ameninţă cu penalizări de peste 100 de mii de euro pe zi.

Reporter - Octavian Berceanu, comisar Garda de Mediu:

- Mai putem ascunde gunoiul? 

- Noi am ascuns gunoiul in sufragerie sub covor pana am dat cu capul de tavan, inca ne ghemuim si mai bagam gunoi sub covor.

Bianca Iacob, reporter Observator: Au trecut 15 ani şi tot atâtea guverne de când România îşi ascunde problema deşeurilor sub preş. Ne presează şi timpul, şi Uniunea Europeană, care ne mai da o data bani sa ne facem curat. Peste 1 miliard de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Dar e ultima şansă: dacă în următorii 5 ani nu scăpăm de gunoaie, nu doar că ne vom distruge mediul şi sănătatea, dar va trebui şi să dăm banii irosiţi înapoi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Dupa noi, gunoiul » Otrava de sub tone de gunoi. Ecologizarea promisă de autorităţi, doar pe hârtie, în Corabia: "Arată tragic"