Antena Meniu Search
x

Video "100 de lei, 200 de lei, de unde-s ăştia?" Două metode de a economisi bani, tot mai folosite

Puşculiţe virtuale pentru mărunţiş. Cum să economişeşti fără efort? Round-up şi cashback sunt două dintre modalităţile utilizate din ce în ce mai des pentru a strânge bani. Este vorba despre mărunţişul pe care banca îl adună în contul nostru atunci când facem cumpărături cu cardul sau telefonul. Economiştii ne avertizează însă că mai multe cumpărături înseamnă şi mai mulţi bani cheltuiţi.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 22.01.2024, 19:40

Vezi și

O dată cu plăţile pe care le facem pe card, ni se întorc în cont sume mici. Astfel, leu cu leu, putem strânge o sumă frumoasă pe termen lung.

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Primul pas este să accesăm aplicaţia bancară a cardului pe care îl folosim şi să vedem ce oferte de cashback există, apoi să le alegem pe cele potrivite pentru noi. Aşa am economisit într-o lună 73 de lei, dintre care 24 s-au întors de la un hypermarket, 21 de la o benzinărie, şi, pe rând, între 4 şi 14 lei de la o farmacie, de la o agenţie de evenimente şi de la un brand de haine.

Metodele nu conving, însă, pe toată lumea

Mihai Sandu, Șef Departament plăți digitale bancă: Din 2020 de când noi am lansat acest program, creşterea a fost una constantă, dar şi accelerată, atât din perspectiva clienţilor, cât şi a partenerilor care au venit cu ofertă.

Pe acelaşi subiect

Tânăr: La un moment dat, după ce mai făceam mai multe tranzacţii, intram acolo, la economii, şi pac! 100 de lei, 200 de lei, de unde-s ăştia?

Metodele nu conving, însă, pe toată lumea.

"Nu ştiu dacă mi s-a părut doar o strategie de marketing sau era ceva real. Adică nu mi-a inspirat încredere neapărat."

Round-upul este o altă opţiune care ne ajută să economisim câte un pic. Practic, ne rotunjeşte suma pe care o plătim atunci când facem o achiziţie virtuală. De exemplu, atunci când cumpărăm de 36 de lei, banca ne va lua 40 de lei din cont, urmând ca cei 4 lei să intre în contul nostru de economii.

Luiza Domnișoru, director de comunicare bancă virtuală: Această diferenţă o virează fie într-un buzunar pentru cei care vor să economisească, fie această sumă poate fi redirecţionată către unul dintre ONG-urile introduse în aplicaţia noastră, dacă acel utilizator vrea să facă donaţii recurente.

La un salariu mediu de 5.000 de lei, după cheltuielile lunare, ajungem să primim înapoi 500 de lei

Prin rotunjire, la un salariu mediu de 5.000 de lei, după cheltuielile lunare, ajungem să primim înapoi 500 de lei. Specialiştii spun însă că, de dragul unor astfel de sisteme de economisire, am putea fi tentaţi să cumpărăm tot mai mult.

Adrian Asoltanie, consultant financiar: De fapt, nu faci decât să cheltuieşti din ce în ce mai mult încercând să economiseşti, iar nu asta e ordinea corectă. Este o găselniţă de marketing, care e legată de consum mai mare, de a cheltui mai mulţi bani, de a folosi mai des serviciul respectiv.

Datele arată că CG2 unul din cinci români nu reuşeşte deloc să pună bani deoparte, iar aproape jumătate economisesc cel mult 500 de lei lunar. Mai grav, dacă rămân fără venituri, 65 % dintre români n-au bani să trăiască nicio săptămână, spre deosebire de polonezi, care, se descurcă din economii chiar şi un an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » "100 de lei, 200 de lei, de unde-s ăştia?" Două metode de a economisi bani, tot mai folosite