Video Cât câştigă un român care ţine 10.000 de lei în bancă timp de un an
În vremuri grele, românii sunt mult mai atenţi atunci când fac noi achiziţii. Mai degrabă se concentrează pe economisire. În ultimele zile, consumul s-a temperat iar depozitele au început să crească, potrivit datelor băncii centrale. Un curent normal, menit să atenueze felul în care inflaţia muşcă din finanţele noastre. Despre alternativele de economisire de pe piaţă aflaţi din materialul video de mai jos.
Dobânzile bancare pentru depozitele în lei sunt mai mici faţă de acum un an, însă, chiar şi aşa, banii ţinuţi la bancă sunt garantaţi de stat în limita a 100 de mii de euro, aşa că acest instrument este, în primul rând sigur pentru cei care vor să facă economii pe termen mediu şi scurt.
În momentul de faţă cea mai bună dobândă din piaţă pentru depozitele bancare este de 8,05%. Dacă scădem taxele şi comisioanele, câştigul real va fi de 7,25%. În acest caz, asta înseamnă că cine ţine la bancă 10 mii de lei, pe o perioadă de un an, va avea un câştig real de 724 de lei.
Găsim şi dobânzi de 8%, respectiv 7,25% în top trei oferte pentru depozitele în lei. Câştigurile după 12 luni ajung, aşadar la 694 de lei, respectiv 652 de lei, potrivit unui comparator bancar.
La polul opus, cele mai mici dobânzi din piaţă pentru depozitele în lei duc la câştiguri de 529 de lei, 511 lei şi chiar sub 500 de lei.
Alternative la depozitele în lei
Una dintre alternativele depozitelor în lei sunt titlurile de stat. Până pe 18 august românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani cu dobânzi anuale de 6,30% și, respectiv, 7,20%. Principalul avantaj este acela că sumele pe care le investești, precum și dobânzile aferente sunt garantate integral de către stat. Iar sumele câştigate nu sunt impozitate. Câştigurile, însă, sunt mai mici. La 10.000 de lei investiţi în titluri de stat vei avea după un an un câştig de 630 de lei, iar dupa 3 ani 720 de lei.
Nu în ultimul rând cei care urmăresc ce se întâmplă pe pieţele bursiere pot investi în acţiuni. În acest caz, câştigurile sunt în bună măsură legate de riscurile pe care şi le asumă investitorul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰