Antena Meniu Search
x

Video 13 km de autostradă, construiți de austrieci, au fost inaugurați. Compania a terminat lucrările în avans

Veşti bune pentru şoferi. Astăzi a fost deschis tronsonul de drum dintre Sibiu şi Boiţa, un lot de 13 kilometri din Autostrada Sibiu - Piteşti. Austriecii responsabili de construcţia drumului au finalizat lucrările în avans. Tot astăzi a fost semnat şi contractul de execuţie pentru 96 de kilometri de şosea din Autostrada Moldovei care ar urma să fie gata în 2025. 

de Redactia Observator

la 15.12.2022, 19:43

Vezi și

Bucata de şosea rapidă a fost inaugurată joi după-amiază, iar primii şoferi care au trecut pe acolo s-au mirat teribil. "O surpriză! Nu ne aşteptam. Să sperăm că încearcă să mai deschidă mai des", spune unul dintre ei.

Autostrada Sibiu - Piteşti. Primul tronson a fost inaugurat

"Un moment istoric. Primul tronson din Autostrada Sibiu - Piteşti, mult aşteptată de toţi românii. Am avut undeva la 190.000 de tone de astfalt. S-a lucrat la foc continuu. Am avut peste 100 de oameni în fiecare zi pe acest şantier", mărturiseşte Robert Ardelean, inginer şef.

Cei 13 kilometri istorici au costat peste 600 de milioane de lei, în media costurilor pe care le au şoselele rapide în România. În asfalt sunt şi gadgeturi care să îi ajute pe şoferi: "În acest loc avem instalat şi un senzor de polei care va transmite informaţii în centrul de control. Vor apărea pe panourile informative de pe autostradă ca să se poată face reducere de viteză".

Pe acelaşi subiect

Pe cei 13 kilometri dintre Sibiu şi Boiţa sunt 27 de poduri, pasaje şi două noduri rutiere. Iar din Boiţa, şoseaua rapidă are ieşire spre Valea Oltului. Şoferii pot circula de acum fără întrerupere 188 de kilometri, de la Boiţa până după Deva, la Holdea. 

96 km de autostradă, gata în 2025

Tot joi au fost semnate şi contractele de execuţie cu o firmă românească pentru cei 96 de kilometri de pe Autostrada Moldovei, între Focşani şi Bacău, care ar urma să fie gata în 2025. Investiţia, parţial finanţată prin PNRR, este estimată la 6 miliarde şi jumătate de lei. 

Anul acesta, au fost daţi în folosinţă, în medie, mai puţin de cinci kilometri de şosea rapidă pe lună, 53 în total. Cu totul altfel vor sta lucrurile anul viitor, promite Sorin Grindeanu. "Minimul de kilometri care trebuie dat în folosinţă anual, începând de la anul, autostradă, plus drum expres, să fie de 100 de kilometri", a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

România are acum 978 de kilometri de autostrăzi, cât avea Ungaria acum 15 ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » 13 km de autostradă, construiți de austrieci, au fost inaugurați. Compania a terminat lucrările în avans