Video 15% din curcanii din România au fost sacrificaţi de teama gripei aviare. Cât a ajuns să coste acum 1kg de carne
Gripa aviară depistată în România ar putea aduce preţuri mai mari la carne şi ouă, asta după majorările care s-au aplicat deja în ultimul an. Închiderea celei mai mari ferme de curcani din ţară afectează grav industria alimentară, mai ales că vorbim de un business care deţinea 15% din piaţa cărnii de curcan.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Proprietarii primei ferme de curcani bio din România se gândesc cu teamă la ziua de mâine. Virusul gripei aviare le ameninţă investiţia de aproape 2 miioane de euro şi cele 500 de păsări.
Aurelian Vinoiu, proprietar fermă curcani: Nu mai permitem accesul altor persoane în fermă. În momentul în care se intră totuşi în fermă se trece printr-un filtru sanitar, se face o dezinfecţie severă.
Norocul acestei ferme este că se află într-o zonă mai izolată.
Aurelian Vinoiu, proprietar fermă curcani: Carnea este procesată în abatorul nostru propriu. Acolo abatorizăm curcanii, tranşăm carnea, după care o vindem sub formă proaspătă, refrigerată. Sau o procesăm.
- Alertă de gripă aviară la Codlea. Peste 100.000 de păsări sacrificate, la ferma celui mai mare producător de...
- O fetiță de nouă ani, primul caz de gripă aviară la om raportat în Ecuador. Cum a fost transmisă infecția
- Gripa aviară, pagubă de milioane de euro pentru fermele româneşti: peste 220.000 de curcani vor fi sacrificaţi
Carnea de curcan se găseşte din ce în ce mai greu
Un kilogram de carne de curcan bio, pleacă din această fermă la preţul de 69 de lei. Iar derivatele din carne de curcan, spre exemplu carnea tranşată, pieptul sau pulpa se vând, în medie, cu 100 de lei pe kilogram. În supermarketuri, preţurile sunt mai mici. Însă carnea de curcan se găseşte din ce în ce mai greu.
Gripa aviară a închis deja cea mai mari fermă de curcani din România
Dănuț Păle, vicepreşedinte ANSVSA: Există un milion şi jumătate de curcani în fermele din România, pe ciclu. Şi într-un an sunt trei astfel de cicluri de creştere. Deci un milion şi jumătate există la un moment dat.
Asta înseamnă că păsările sacrificate până acum reprezintă 15% din efectivul de curcani de la noi din ţară. Dacă producţia de carne scade, iar cererea rămâne constantă, automat ajungem la mâna importurilor
Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Vor creşte imprturile şi va fi un joc al preţului vizavi de aceste importuri.
Un român consumă lunar în jur de două kilograme de carne de pasăre, în care intră şi cea de curcan.
În ultimul an, carnea de pasăre s-a scumpit cu 21%
Client: Mie mi se pare scumpă. Comparativ cu anii din urmă, mi se pare foarte scump.
Client: Aproape 40 de lei poate să fie pulpa, dar 30 de lei este cum ar fi căzătura de curcan. Majoritatea îl iau din supermarket, că-i mai ieftin.
Momentan, în România există un focar de gripă aviară. În cazul în care virusul se extinde, am putea cumpăra carne şi ouă din ce în ce mai scumpe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰