Antena Meniu Search
x

Video 22.000 de români au cerut să fie păsuiţi de bănci în primele luni din 2021. Experţii atrag atenţia ce riscuri vin la pachet

Cu veniturile afectate de pandemie, zeci de mii de oamenii n-au mai putut să îşi plătească ratele nici anul acesta. Datornicii vor fi păsuiţi de bănci maximum 9 luni, dacă nu au beneficiat de această facilitate în 2020. O soluţie temporară care vine la pachet şi cu riscuri, atrag atenţia experţii.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 16.04.2021, 09:55

Vezi și

Cine nu a ţinut pasul cu datoriile a avut varianta amânării ratelor. 

"Am o problemă mai mare mai gravă, mi-a decedat și soțul. Am stat niște luni fără serviciu, un singur credit am, nu știu cum va fi cu dobânda după aceea". 

În situaţia doamnei sunt zeci de mii de persoane. 

"Poate ca mulţi și-au pierdut locurile de muncă sau poate au program redus și probabil și au înjumătăţit veniturile lunare. Trebuie să trăiască zi de zi, sa își crească copiii și atunci singura soluție este să amâne ratele". 

Pe acelaşi subiect

Au cerut să fie păsuiţi

În total, aproape 22 de mii de români au cerut sprijinul băncilor în primele luni ale acestui an, arată datele oficiale. 

Irina Chitu, analist financiar: "Conform legii, cei care au deja restante la credite nu au mai putut solicita suspendarea ratelor. Au fost multe bănci care au sunat proactiv proprii clienti, cărora li se încheia perioada de suspendare şi acolo unde a fost nevoie li s-au oferit soluţii". 

În plus, în al doilea an al pandemiei, au putut beneficia de facilitate doar cei care nu au cerut perioada maximă de amânare în 2020. Spre exemplu, cei care anul trecut şi-au îngheţat ratele timp de şase luni de zile, au putut beneficia acum de încă trei luni. Cele mai puţine cereri au venit din partea companiilor: doar 800 de cereri. 

Adrian Câciu, economist: "Sistemul de intermediere financiară atinge foarte puţine companii. Doar un procent de 6% din companii pot să aibă acces la credite. Ne referim la un număr mult mai mic de decât cele care sunt cu adevărat lovite de criză şi cele care nu au avut acces la sistemul bancar pentru că sunt companii cu capital negativ". 

O suspendare cu costuri suplimentare

Atenţie însă: suspendarea este o soluţie temporară ce aduce şi costuri suplimentare: o creştere de 6 la sută în cazul unui credit de nevoi personale şi 12%, în cazul unui împrumut ipotecar. 

Adrian Câciu, economist: "Amânarea ratelor trebuie să se întâmple doar atunci cand eşti într-o situaţie limită, pentru că automat o amânare de rate adaugă la tot ce înseamnă totalul creditului pentru că se adaugă acea dobândă".

Asta înseamnă că pentru un credit de nevoi personale veţi plăti trei rate în plus pentru suspendarea cu 9 luni a creditului. În schimb, în cazul unui credit ipotecar, veţi plăti şase rate suplimentare doar pentru ca aţi apelat la aceasta variantă. 

Anul trecut, aproape 687 mii de români şi-au amânat ratele, fie în baza ordonanţei guvernului, fie pe ofertele băncilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » 22.000 de români au cerut să fie păsuiţi de bănci în primele luni din 2021. Experţii atrag atenţia ce riscuri vin la pachet