Video Rate mai mici, după decizia istorică a BNR de a reduce dobânda cheie la 1,25%
Românii cu împrumuturi în lei vor avea rate mai mici, pentru că Banca Centrală a luat o nouă decizie istorică: a redus ieri dobânda cheie, pentru a patra oară de la începutul pandemiei. Tăierile de dobândă sunt în mod normal un semnal pentru încurajarea creditării. O măsură necesară spun economiştii, dar care vine la pachet şi cu riscuri.
- Pentru a încuraja creditarea, BNR a decis să reducă dobânda cheie la un nou minim istoric: 1,25%.
- De la începutul pandemiei, Banca Naţională a redus de patru ori dobânda cheie.
În plină criză Andreea, o tânără studentă din Bucureşti, vrea să se împrumute la bancă. Dorinţa de a avea casa ei şi dobânzile reduse din ultima vreme au convins-o să înceapă demersurile pentru un credit imobiliar.
Andreea: ”Foarte puțini oameni se gândesc sa facă acum și e foarte bine sa cumperi când nu cumpără toată lumea. Când cumpăra toată lumea cerintele, prețurile cresc, când nu cumpăra nimeni toată lumea vrea să vândă”
Tânăra ştie deja ce vrea: o garsonieră de cel mult 35 mii de euro. Pentru asta ar fi dispusă să plătească o rată lunară de 1.200 de lei.
Andreea: ”Dobanda e mai mica în perioada pandemiei şi asta e motivul pentru care m-aș gândi sa fac acum un împrumut, chiar dacă sunt vremuri incerte”
De altfel, pentru a încuraja creditarea, BNR a decis să reducă dobânda cheie la un nou minim istoric: 1,25%. Băncile vor putea astfel să reducă din costurile la împrumuturi.
Se vor reduce în primă înstanţă dobânzile la creditele în lei, dependente însă de ROBOR. Vorbim despre acele credite acordate până în mai 2019.
BNR a redus de patru ori dobânda cheie, în pandemie
De la începutul pandemiei, Banca Naţională a redus de patru ori dobânda cheie. Prima scădere a fost decisă chiar la începutul crizei sanitare, de la 2,5 la sută la 2%.
A urmat apoi o nouă scădere la început de iunie, până la 1,75%. Două luni mai târziu, a urmat o nouă scădere la 1,5%. Şi acum, iată, a patra reducere: 1,25%.
Dan Suciu, purtător de cuvant al BNR: ”Este, evident, în sprijinul unei redresări economice mai susținute pe care o încurajăm şi o susţinem. În condiţiile pandemice, dobânzile mai scăzute pot contribui într-o anumita masură la o revenire mai consistentă a economiei”.
Pentru a vedea cu cât scad ratele lunare, am făcut o simulare de calcul pentru un credit ipotecar de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani. Dacă înainte de pandemie, când indicele ROBOR la trei luni era de 3,17%, rata lunară ajungea la aproape 1.400 de lei, acum când indicele a coborât la 1,78 la sută, rata lunară este 1.191 lei. Deci o rată mai mică cu 205 de lei.
Decizia anunţată ieri de Banca Centrală vine la pachet şi cu riscuri, spun economiştii.
Emilian Duca, economist: ”Va exista totuși o inflaţie destul de mare și în anul 2021 generată de deficitul bugetar”
La finalul anului trecut, rata inflaţiei era de 2,1%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰