Antena Meniu Search
x

3 domenii care vor înregistra creșteri semnificative în economia românească anul acesta

Economia românească a avut parte de o creștere spectaculoasă anul trecut, arată cifrele Eurostat.

- Shutterstock

Economia românească a avut parte de o creștere spectaculoasă anul trecut, arată cifrele Eurostat. Unele domenii au înregistrat un avans considerabil, specialiștii preconizând creșteri și anul acesta. În 2016, țara noastră a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, iar datele Institutului Național de Statistică arată o creștere de 4,8 procente a Produsului Intern Brut. Iată care sunt domeniile în care specialiștii prevăd o evoluție pozitivă pentru anul acesta:

Domeniul IT&C contribuie cu 6% la PIB-ul României

Faima programatorilor români a ajuns deja peste hotare, iar acest lucru se vede și la competițiile internaționale de informatică, unde liceenii români sunt recompensați cu medalii an de an. O publicație americană din lumea tehnologiei preconiza că în următorii ani Clujul are potențialul de a ajunge Silicon Valley-ul Europei.

Specialiștii români bine pregătiți atrag ca un magnet companii gigant din domeniul IT, care vin să investească în țara noastră, iar acest lucru se vede și în cifre. Anul trecut acest domeniu a contribuit cu 6% la PIB-ul României, cu 11 procente mai mult față de anul anterior, iar economiștii prevăd creșteri și anul acesta.

La aceasta creștere au contribuit și o serie de facilități fiscale oferite de stat. Programatorii beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe salarii încă din anul 2004, însă din noiembrie 2016 condițiile în care dezvoltatorii de software sunt scutiți de impozite au devenit și mai relaxate. Dacă înainte scutirea se acorda doar la companii care au realizat în anul precedent 10.000 USD din vânzarea de softuri, în prezent această condiție a dispărut, fapt ce ajută la încurajarea start-up-urilor din domeniu.

Construcțiile își revin, iar specialiștii preconizează creșteri în următorii doi ani

Domeniul construcțiilor este și el unul în care se întrevăd creșteri, mai ales datorită creșterii cererii pe segmentul construcțiilor rezidențiale. În 2016, contribuția acestui domeniu la PIB a fost de șase puncte procentuale. Estimările Eastern European Construction Forecasting Association (EECFA), organizație ce analizează piața de construcții din opt țări din Europa Centrala și de Est estimează că în 2017 piața construcțiilor din țara noastră ar putea crește cu 5,3 procente, iar pentru 2018 preconizează o creștere de 8,6%.

Optimismul în legătură cu acest domeniu se observă și la jucătorii din piață. Un exemplu este compania Arabesque, care a investit anul trecut 10 milioane de euro într-un magazin specializat în materiale de construcții la Pitești, iar fondatorul companiei, Cezar Rapotan, a anunțat o nouă investiție de aceași valoare și anul acesta, de data aceasta la Iași.

Agricultura are un potențial imens, care începe să fie din ce în ce mai valorificat

România este o țară cu tradiție în domeniul agriculturii, iar în ultimii ani segmentul a fost încurajat foarte mult și de fondurile europene. Deși s-au înregistrat scăderi în ceea ce privește ponderea domeniului la PIB, țara noastră rămâne statul cu cea mai pondere a sectorului agricol în structura PIB dintre toate țările din Uniunea Europeană, de circa trei ori mai mare față de media europeană. Mai mult, România se află printre primii cei mai mari 10 exportatori de cereale din lume (locul 9 în lume la exportul de grâu şi locul 6 la exportul de porumb), potrivit unei analize PWC.

Cu un teren arabil ce reprezintă 60% din suprafața țării, România încă mai are de făcut pași importanți în vederea atingerii adevăratului potențial de care este capabilă în domeniul agriculturii. Totuși, Comisia Naţională de Prognoză anticipa un avans de 5,2% anul acesta pe segmentul agricol, fapt ce îl plasează între ariile pe care antreprenorii merită să le urmărească.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri economice » 3 domenii care vor înregistra creșteri semnificative în economia românească anul acesta