Video 40 de milioane de euro, investiţi în 300 de staţii meteo pentru a pronostica fenomele extreme. România va da prognoze şi pentru alte ţări
Nu vom mai fi la mila vremii. Autorităţile investesc 40 de milioane de euro în 300 de staţii meteo în toată ţara, bani din PNRR. Asta ne va ajuta să ştim ce fenomene extreme ne ameninţă, iar pe femieri ce îi aşteptă: secetă sau grindină. Capitala va da prognoze şi pentru alte ţări europene.
Fenomenele meteo nu pot fi evitate, însă oamenii pot fi pregătiţi, fie că vorbim de secetă, viituri sau furtuni. Iar avertizările meteo sunt cheia. "Pot face pregatirea necesara in cateva ore acolo unde se prognozeaza un fenomen meteo sever. Ganditi-va la viituri, grindina, tunete, fulgere. aceste info vor veni cu o acuratete uriasa", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului. Primele eforturi pentru modernizarea staţiilor meteorologice s-au făcut încă de anul trecut când staţia de la Vârful Omu, cea mai înaltă din ţară a primit echipamente moderne şi panouri solare.
La Bucureşti va fi înfiinţat şi primul centru meteo din lume pentru agricultura din România şi Europa
Acum, avem 160 de staţii ANM care adună date despre vreme şi în baza cărora se emit avertizări şi se fac prognoze, dar până în 2025 vom avea de două ori mai multe. Aşa arată o staţie meteo de unde sunt culese date pentru prognoza din zilele şi săptămânile următoare. datele sunt colectate de senzori si mai departe ajung la prelucrare la meteorologi. astfel de staţii vor fi montate in toată ţara, în toate zonele geografice şi vorbim mai exact de încă 300 de staţii care vor ajuta meteorologii să emită avertizări nowcasting rapide.
"E o alta discutie daca tinem cont de ele si daca luam in serios o avertizare de cod galben. Am avut anul trecut o disputa in Satu Mare. E existat prognoza, dar nu a fost luata in serios", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului. Noaptea trecută au fost emise 6 atenţionări de ceaţă şi polei. "Aceste date sunt utile meteo de serviciu cand tre sa emita avertizari meteo periculoase", a declarat Elena Mateescu, director ANM.
O prognoză exactă este dată şi cu ajutorul radarelor care ne arată ploile şi ninsorile din ultimele ore. Încă 7 astfel de radare vor fi puse în funcţiune în viitorul apropiat. Şi tot la planuri, în premieră, la Bucureşti va fi înfiinţat şi primul centru meteo din lume pentru agricultura din România şi Europa. "Judetul Braila unde nu avem decat o statie meteo si este o statie judeteana. la nivel de zona care reprezinta un interes economic si pentru agricultura nu putem sa functionam cu o singura statie meteo", a declarat Elena Mateescu, director ANM. Cu o prognoză mai bună, fermierii vor şti cum să îşi adapteze culturile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰