Antena Meniu Search
x

Video Zona din România lovită de un val de aer polar. Temperaturile scad în toată ţara în zilele următoare

Iarna a venit cu câteva zile mai devreme decât în calendar. Ciclonul care a răvăşit ţările de pe coasta Mediteranei a ajuns şi la noi cu ninsori la munte şi ploi în sudul ţării. Peste Moldova a pus stăpânire un front polar. Zeci de oameni din Suceava au ajuns la spital după ce au căzut pe gheaţă.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 23.11.2022, 19:32

Vezi și

La prima oră a dimineţii, trotuarele din oraşul Suceava s-au transformat în patinoare. Pentru localnici, drumul până la serviciu sau la şcoală a devenit o cursă periculoasă. O femeie a căzut de două ori azi. A prins frică şi acum păşeşte cu grijă.

Localnic: De dimineaţă am luat vreo două trânte. Dacă nu dă nimeni cu nimic peste noapte, a doua zi de dimineaţă nu ne rupem picioarele? Ferească dumnezeu!

În şase ore, 18 oameni cu diferite vârste, de la 15 la 80 de ani, au ajuns la urgenţe.

Dan Teodorovici, spitalul județean Suceava: Unii dintre ei au necesitat imobilizare în atelă ghipsată pentru reducerea luxaţiilor, dar niciunul nu a necesitat internare în spital.

Localnic: Era polei şi greu se observa că este polei, într-adevăr. Ceaţa din timpul nopţii s-a depus şi a îngheţat şi e un pericol pentru oricine

Oamenii acuză autorităţile că au fost iar luate prin surprindere de iarnă, iarna

Responsabilii de curăţarea drumurilor se apără, spun că n-aveau cum să intervină pe toate trotuarele deodată.

Mihai Moraru, şef punct de lucru salubrizare Suceava: De la patru s-a acţionat mecanizat şi de la ora şase, manual, pe străzile unde nu a încăput mecanizat. După ora 10 nu au mai fost probleme că s-a intervenit pe toate, dar na. 

Iarna din nordul ţării a fost adusă de un val de aer polar, obişnuit pentru această perioadă a anului.

În vestul şi sudul ţării, în schimb a ajuns ciclonul care în ultimele zile a măturat ţările mediteraneene cu tornade şi ploi torenţiale. Puterea ciclonului a scăzut, dar tot a adus ninsori, ploi şi vânt puternic.

Elena Mateescu, director ANM: Precipitaţii mai ales în jumătatea de sud a ţării, predominant sub formă de ploaie. În continuare la altitudini mai mari de 1800 de metri nu excludem să mai avem precipitaţii mixte, sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Pe Transalpina, nu mai există nicio îndoială că a venit iarna. Tot peisajul e allb. Iar spre zona de munte a judeţului Gorj se circulă în condiţii de iarnă. Sunt minus 2 grade, ninge, iar episoadele de ceață fac ca vizibilitatea să fie destul de redusă în unele zone.

În Munţii Semenic, ciclonul a venit cu viscol şi ninsoare

Rafalele de vânt au depăşit 100 de kilometri pe oră. Şi drumurile din Caraş Sverin au fost acoperite cu zăpadă.

Elena Mateescu, director ANM: Vom mai avea precipitaţii, dar nu la cantităţile pe care le-am avut în ultimele 72 de ore. Să luăm partea bună a lucrurilor pentru că aceste precipitaţii pot să refacă rezerva de apă în sol, după un an agricol extrem de secetos.

În zilele următoare, temperaturile vor scădea în toată ţara şi vor ajunge la valori normale pentru sfârşitul toamnei. DIn loc în loc va ploua şi la munte va continua să ningă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Zona din România lovită de un val de aer polar. Temperaturile scad în toată ţara în zilele următoare