Antena Meniu Search
x

5+1 modalităţi simple de a economisi bani la care poate nu te-ai gândit până acum

Într-o epocă a consumerismului, vechiul proverb românesc despre “bani albi pentru zile negre” poate părea demodat şi chiar restrictiv.

Într-o epocă a consumerismului şi a dorinţelor pe care le dorim îndeplinite cât mai repede, dacă se poate chiar acum, vechiul proverb românesc despre “bani albi pentru zile negre” poate părea demodat şi chiar restrictiv. Poate că te interează în principal cum să câştigi mai mulţi bani, nu cum să economiseşti - însă există o mulţime de opţiuni prin care îţi poţi reduce cheltuielile fără să simţi că te privezi de ceea ce îţi place sau îţi doreşti.

Astfel, indiferent că ţi-ai propus să strângi bani pentru o excursie de vis, pentru a-ţi transforma un hobby într-o mică afacere sau pentru a plăti un avans mai consistent pentru un credit imobiliar, noi am pus la un loc o listă cu lucruri din viaţa de zi cu zi, mai mărunte sau mai mari, pe care poţi începe să le faci chiar de astăzi. Chiar dacă par simple şi fără un efect semnificativ luate separat, dacă ţi le vei alege pe cele care ţi se potrivesc şi le vei face regulat, s-ar putea să descoperi cu surprindere că, la finalul lunii, ţi-au rămas în cont mai mulţi bani decât ai crezut că e posibil.

Hai să le descoperim!

1. Fă acasă cât mai multe lucruri cu mâinile tale, în loc să le cumperi. O felicitare personalizată desenată de tine va fi mai apreciată de un prieten apropiat decât una cu un mesaj standard de la magazin. În loc să te duci la spa, caută pe internet reţete de măşti faciale sau alte produse cosmetice pe care le poţi realiza cu ingrediente pe care le ai în cămară sau în frigider, precum banane sau cafea. La fel, îţi poţi combina propriile soluţii de curăţare, folosind bicarbonat sau oţet, la o fracţiune din costul celor de la supermarket.

2. Pregăteşte-ţi micul dejun. Dacă tot vorbeam despre ceea ce poţi face acasă, unul dintre cele mai costisitoare obiceiuri este să îţi iei de mâncare din oraş, mai ales dimineaţa. Poate că preţul unei brioşe şi al unei cafele cumpărate din mers nu ţi par foarte mari, dar dacă înmulţeşti acest cost cu cele 20 de zile lucrătoare ale unei luni, s-ar putea să constaţi brusc că merită să te trezeşti cu un sfert de oră mai devreme ca să-ţi pregăteşti un sendviş şi o cafea la ibric sau la filtru. Nu vei face economie doar la bani, ci şi la zahărul excesiv care se găseşte în produsele cumpărate de la cafenea.

3. Reconsideră-ţi cheltuielile recurente. Pe lângă cafeaua zilnică de la dozator, şi alte cheltuieli aparent mărunte îţi destabilizează bugetul. Printre ele: ziarele şi revistele cumpărate de la chioşc pe care ai putea foarte bine să le citeşti online; abonamentele care se reînnoiesc singure pentru servicii şi produse pe care nu le mai foloseşti (de fapt ai şi uitat că le-ai făcut sau le plăteşti din inerţie); ţigările – mai e cazul să spunem de ce? De asemenea, “car pooling”-ul, adică folosirea în comun a unei maşini de către mai multe persoane care au acelaşi traseu, este un mod foarte bun de a economisi banii de abonament pentru mijloacele de transport în comun sau benzina pe care o plăteşti circulând singur în maşină.

4. Distrează-te inteligent. Dacă te gândeşti bine, există o grămadă de oportunităţi de petrecere a timpului liber care nu trebuie să coste o avere şi care, dacă le implementezi, îţi pot îmbunătăţi nu doar situaţia bancară, ci şi relaţiile. De exemplu, fă schimb cu prietenii de cărţi şi filme; în loc să ieşiţi în oraş, organizaţi reuniuni acasă; ieşi cu partenerul de viaţă la un picnic în parc în loc de restaurant; du-ţi copiii la activităţi gratuite pentru cei mici care se organizează în supermarketuri sau la festivaluri stradale; vânează zilele când intrarea este gratuită la muzee sau când se organizează spectacole demonstrative.

5. Aplică regula celor de 30 de zile. Printre cele mai importante sfaturi pe care ţi le va da orice expert în finanţe personale se numără acela de a aştepta 30 de zile înainte de a face o achiziţie care îţi poate afecta bugetul. Indiferent dacă e vorba de un gadget de ultimă generaţie sau de o pereche de pantofi de designer, este important să aştepţi o perioadă până când impulsul urgent de a cumpăra se mai atenuează şi îţi poţi răspunde sincer la întrebările “Chiar am nevoie cu adevărat de acest obiect?” şi “Merită banii pe care îi voi da?”.

După cum ai văzut, nu este chiar atât de greu să faci economii. Ai nevoie doar de un pic de conştientizare a obiceiurilor tale de consum şi de hotărârea de a aplica mici schimbări în primul rând asupra modului în care gândeşti. La urma urmelor, felul în care îţi gestionezi banii reflectă priorităţile din viaţa ta. Aşa că, dacă vrei să ai bani pentru lucruri care contează cu adevărat, fă-ţi o listă înainte de a pleca la cumpărături – şi ţine-te de ea!

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri economice » 5+1 modalităţi simple de a economisi bani la care poate nu te-ai gândit până acum