Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 60 de lei salata la un local din Capitală. Restaurantele se plâng că au tot mai puţini clienţi

Preţurile tot mai mari din restaurante ne pun pofta în cui! Ieşim mai rar să luăm masa în oraş şi, atunci când o facem, ne rezumăm la anumite feluri din meniu. Şi la băutură tăiem din cantitate semnificativ. Trendul se reflectă în cifre: profiturile multor localuri scad, iar vânzările sunt mai mici, în ciuda strategiilor prin care patronii speră să atragă mai mulţi clienţi.  

de Mădălina Chiţac

la 14.08.2024 , 22:05

În Centrul Vechi al Capitalei, multe terase sunt goale. Clienţii nu se mai opresc, oricât de mult i-ar ademeni chelnerii.

Ionuţ are un mic local, în apropiere de Calea Victoriei. Şi-a pus pe uşă un afiş mare cu "happy hour". Vinde 3 pizza la preţ de două, în speranţa că va reuşi să-şi crească vânzările. 

"De luni până vineri, între 3 şi 5. Tocmai pt că noi considerăm că orele acestea sunt moarte. Din toamnă vom introduce carduri de fidelitate", spune Ionuţ, proprietarul unui restaurant.

Vezi și

Orice artificiu e binevenit în goana după clienţi. 

Pe acelaşi subiect

"Avem meniuri speciale, avem meniuri de prânz, de seară, pentru diverse evenimente. Multe promoţii ca să încercăm să creştem numărul de oaspeţi", spune Radu, managerul unui lanţ de restaurante.

Cifrele arată că ofertele promoţionale nu sunt prea convingătoare

2023 a fost primul an de după pandemie când profitul restaurantelor a scăzut, cu 12%, arată cifrele oficiale. Nici 2024 nu se anunţă a fi un an prea bun, mai ales că preţurile au crescut. Statistica vorbeşte despre o creştere de 10% pentru serviciile din restaurante şi cafenele. 

"Preţurile medii au crescut cu aprox 25%. Şi de aici vine scăderea de profit din industrie. Costurile au crescut mult mai mult, 50-60%. Iar din această diferenţă vine scăderea de profit", mai spune Radu, managerul unui lanţ de restaurante.

O salată a ajuns să coste şi 60 de lei în restaurantele din Centrul Capitalei, la fel şi o porţie de paste. Un burger cu cartofi prăjiţi depăşeşte 50 de lei, la fel şi o porţie de papanaşi. 

"Înainte de pandemie aveam aperitiv, fel principal, desert. Iar dacă eram cu soţia la masă aveam şi o sticlă de vin. Suntem astăzi într-o formă în care comandăm felul principal şi nu mai suntem cu sticla de vin, suntem cu 2 pahare", spune Dragoş Panait, consultant Horeca.

În ultimul an, s-a înregistrat şi cea mai mică creștere a numărului de restaurante active. În plus, spun experţii din domeniu, cei care îşi deschid localuri aleg spaţii cât mai mici, tot ca urmare a numărului scăzut de clienţi. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva. ...

Întrebarea zilei
Ce faceţi cu hainele vechi, le aruncaţi sau le duceţi la reciclat?
Observator » Ştiri economice » 60 de lei salata la un local din Capitală. Restaurantele se plâng că au tot mai puţini clienţi