Antena Meniu Search
x

700 de lei de la stat pentru curent şi încălzire. Cu cât vor să crească liberalii bugetul de pensii - surse

În contextul crizei energetice, dar și al scumpirilor la alimente și alte produse și servicii de bază, guvernanții iau în calcul mai multe măsuri sociale. Astfel, într-o ședință recentă a liberalilor s-a discutat despre creșterea bugetului pentru pensii cu 15%, extinderea perioadei în care vor fi acordate voucherele de 50 de euro și ajutoarele pentru încălzire, transmit surse politice pentru Observator.

de Adrian Popovici

la 16.11.2022, 18:06

Bani
Sursele politice indică faptul că Guvernul ar putea crește bugetul pentru pensii cu 15% - Profimedia

În contextul crizei energetice, dar și al scumpirilor pentru alimente și alte produse și servicii de bază, guvernanții iau în calcul mai multe măsuri sociale. Astfel, într-o ședință recentă a liberalilor s-a discutat despre creșterea bugetului pentru pensii cu 15%, extinderea perioadei în care vor fi acordate voucherele de 50 de euro și ajutoarele pentru încălzire, transmit surse politice pentru Observator.

În ceea ce privește pensiile, liberalii au luat în calcul un scenariu în care bugetul acordat acestora va crește cu 15%, măsură care a fost agreată și de restul membrilor din coaliția de guvernare. Deși guvernanții s-au înțeles asupra sumei care va fi acordată acestor plăți, asta nu înseamnă în mod automat că se va ajunge și la o creștere a sumelor primite de pensionari de la 1 ianuarie 2023.

Pe lângă sursele politice din PNL, și declarațiile lui Marcel Ciolacu ne oferă o imagine asupra planurilor pe care partidele de la putere le au pentru pensii în 2023. Astfel, șeful PSD a declarat că anvelopa bugetară pentru aceste plăți va ajunge la 15 miliarde.

Ce măsuri sociale au mai fost discutate?

Pe acelaşi subiect

Pe masa liberalilor au ajuns și vouchere de 50 de euro acordate la fiecare două luni. După cum susțin sursele Observator, liderii din PNL sunt de acord ca acestea să fie acordate pe tot parcursul anului viitor. În plus, sumele care ar trebui virate în luna ianuarie ar urma să fie trimise înainte de sărbătorile de iarnă.

Liberalii au mai vorbit și despre o serie de ajutoare, printre acestea numărându-se cele pentru pensionarii cu venituri până în 2.500 de lei. Cu toate acestea, modalitatea în care acestea vor fi acordate și condițiile suplimentare care ar putea fi impuse rămân de discutat.

Pe lângă voucherele pentru alimente, în ședința PNL s-a discutat despre acordarea unor sume de 500-700 de lei pentru facturile la energie electrică și încălzire. Primele detalii despre această măsură sugerează că aceste plăți s-ar putea face în ianuarie și septembrie, dar liderii liberali încă nu au ajuns la un consens în această direcție. De asemenea, măsura ar trebui să treacă și de votul din coaliție înainte de a fi inclusă în execuția bugetară pentru 2023.

"Am ajuns la o concluzie că se face o anvelopă de 15 miliarde lei. La fel ca şi atunci când am intrat la guvernare, o să venim cu un pachet social, cu un pachet economic foarte clar pe anul viitor şi noi nu vorbim aici numai de pensii. (...)Primul lucru pe care am dorit să-l facem a fost să închidem energia, am închis, s-a închis în seara aceasta, am înţeles, rectificarea. Pe urmă, în acest moment construim bugetul pe anul viitor. Am ajuns de acord ca anvelopa pentru pensii este de 15%, respectiv minimum 15 miliarde lei. Din acestea, o sumă pe care o să o convenim în coaliţie va merge pe mărirea punctului de pensie, pentru că nu e voie să măreşti diferenţiat - am văzut ştiri că Ciucă îl contrazice pe Ciolacu, nu, domnule, vorbim aceeaşi limbă - şi o sumă care va veni one off pentru cei cu venituri mici astfel încât aceste decalaje, pe o perioadă clară, până când va veni legea pensiilor, să încercăm să le echilibrăm", a declarat Marcel Ciolacu pe tema pensiilor și a măsurilor sociale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » 700 de lei de la stat pentru curent şi încălzire. Cu cât vor să crească liberalii bugetul de pensii - surse