Economic

Scandal uriaş pe scena politică, după ce a apărut un document în care se vorbeşte de suspendarea pilonului 2 de pensii

Publicat pe 21.05.2018 la 19:14 Actualizat pe 21.05.2018 la 20:23

Un document oficial confirmă pentru prima oară temerile legate de Pilonul 2 de pensii: Guvernul ar plănui suspendarea contribuţiei, de la 1 iulie.

Un document oficial confirmă pentru prima oară temerile legate de Pilonul 2 de pensii: Guvernul ar plănui suspendarea contribuţiei, de la 1 iulie. Iar asta se traduce, spun analiştii, prin pensii mai mici în viitor. PSD a negat totul, dar scandalul a declanşat cutremur în vârful politicii: opoziţia ameninţă cu o nouă plângere penală şi chiar cu moţiunea de cenzură.

Scris negru pe alb, planul Guvernului pentru 2018 prevede, printre altele, suspendarea contribuţiilor la pilonul doi de pensii, pe o perioadă de şase luni. Chiar de la 1 iulie. Se vorbeşte şi despre o contribuţie fixă, de 84 de lei, pe care angajatul să o plătească indiferent de salariul pe care îl are. E o greşeală, au spus imediat cei care au făcut propunerile: documentul nu ar fi trebuit să apară în spaţiul public.

Ion Ghizdeanu, preşedinte Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză: "Îmi asum această eroare, în programul propunerilor noastre către guvern, a fost trecut şi acest rând, cu o lege din pilonul 2 legată de analizele interne. Au fost calcule şi scenarii interne."

Calcule şi-au făcut şi viitorii pensionari, care se tem că vor primi mai puţini bani la bătrâneţe, dacă aceste norme ar fi adopate. Analiştii le dau dreptate.

După 35 de ani de contribuţie la piloanele unu şi doi, pentru un salariu net de puţin peste trei mii de lei, un român ar primi o pensie de 1.320 de lei. Doar dacă nivelul contribuţiilor rămâne ca în momentul de faţă.

Însă dacă Guvernul decide contribuţie zero la Pilonul II, atunci pensia va scădea cu 220 de lei, adică cu 16%.

În varianta propusă de Comisia de prognoză, angajaţii vor plăti o contribuţie fixă de 84 de lei, în primul an, urmând ca ea să crească până la 125 de lei în anul cinci. Dar nimeni nu ştie ce va înseamna asta pentru pensie.

Aproximativ şapte milioane de români contribuie anual la pilonul doi de pensii. 1,2 milioane de salariaţi au deja strânşi în conturi cel puţin zece mii de lei. În total s-au adunat peste 43 de miliarde de lei.

Radu Crăciun, directorul unui fond privat de pensii: "Într-un an în sistemul privat de pensii, intră aproximativ 4 miliarde de lei, ori în perspectiva în care contribuţiile ar fi reduse la 0, asta ar însemna ca dintr-odată ar intra cu 2 miliarde de lei mai puţin!"

Liderul PSD nu neagă o eventuală suspendare a contribuţiilor la pilonul 2. Spune încă că ar fi doar o măsură temporară, timp în care românii vor fi puşi să aleagă unde vor să cotizeze pentru pensiile lor.

Liviu Dragnea: "Sa se creeze o perioada de optiune pentru fiecare cetatean, plata pentru pilonul doi de pensie poate fi sau nu suspendata. Ca sa nu se incurce calculele."

Proiectul a produs reacţii dure pe scena politică. Opoziţia ameninţă cu o moţiune de cenzură şi cu o nouă plângere penală.

Pilonul unu este cel din care Guvernul ia bani pentru pensiile care acum sunt în plată. În cazul pilonului doi, banii se strâng în conturi individuale şi îi primim pe toţi în momentul pensionării.

În articolul

Document în care se vorbeşte de suspendarea pilonului 2 de pensii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Citește și

Doi adolescenţi din Sălaj au comandat pizza şi l-au jefuit pe angajatul care le-a livrat-ope observatornews.ro
Un şofer de 15 ani a spulberat o mamă care îşi plimba copilul, în Alexandriape observatornews.ro
O nouă țară europeană intră, din nou, în carantină! Peste 300.000 de oameni sunt afectați. În Italia se pregătesc restricții noipe a1.ro
🔥🔥🔥 Atenție, conținut nerecomandat cardiacilor! Daniela Crudu şi sora ei, show incendiar la plajă | VIDEOpe a1.ro
Familii disperate la Spitalul de Urgență Craiova: „Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!“pe spynews.ro
Caz șocant la malul mării. Cadavrele a doi tineri au fost găsite într-o valiză. Cine sunt victimele și ce vârstă aveaupe spynews.ro
Declaraţie total neaşteptată făcută de Anamaria Prodan după ce l-a lovit cu pumnul în faţă pe Dan Alexa. "E sufletul meu"pe antenasport.ro
Cristian Borcea a confirmat că a câştigat 70 de milioane de euro, în cei peste 4 ani cât a stat la închisoare: "Am făcut banii ăştia"pe antenasport.ro
15 Dayspe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Bianca era gravidă în luna a șaptea când a aflat că are COVID-19. ”Știam că testul va fi pozitiv!” Ce simptome avea tânăra mămicăpe antena3.ro
Ce e în mintea oamenilor care spun că nu există COVID? Fenomenul, explicat de dr. Cristian Andreipe antena3.ro
5 destinatii de vacanta din Romania unde poti merge cu cortulpe cars.ro
Cine este soțul Oanei Roman. Are o nouă meserie. Unii s-ar rușina să facă astape playtech.ro
Horoscop săptămânal, 13 - 19 iulie. Vărsătorii învață să se bucure de lucrurile măruntepe jurnalul.ro
Ce se întâmplă cu pensiile? Cîțu, anunț importantpe jurnalul.ro