Antena Meniu Search
x

Scandal uriaş pe scena politică, după ce a apărut un document în care se vorbeşte de suspendarea pilonului 2 de pensii

Un document oficial confirmă pentru prima oară temerile legate de Pilonul 2 de pensii: Guvernul ar plănui suspendarea contribuţiei, de la 1 iulie.

Vezi și

Un document oficial confirmă pentru prima oară temerile legate de Pilonul 2 de pensii: Guvernul ar plănui suspendarea contribuţiei, de la 1 iulie. Iar asta se traduce, spun analiştii, prin pensii mai mici în viitor. PSD a negat totul, dar scandalul a declanşat cutremur în vârful politicii: opoziţia ameninţă cu o nouă plângere penală şi chiar cu moţiunea de cenzură.

Scris negru pe alb, planul Guvernului pentru 2018 prevede, printre altele, suspendarea contribuţiilor la pilonul doi de pensii, pe o perioadă de şase luni. Chiar de la 1 iulie. Se vorbeşte şi despre o contribuţie fixă, de 84 de lei, pe care angajatul să o plătească indiferent de salariul pe care îl are. E o greşeală, au spus imediat cei care au făcut propunerile: documentul nu ar fi trebuit să apară în spaţiul public. 

Ion Ghizdeanu, preşedinte Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză: "Îmi asum această eroare, în programul propunerilor noastre către guvern, a fost trecut şi acest rând, cu o lege din pilonul 2 legată de analizele interne. Au fost calcule şi scenarii interne." 

Calcule şi-au făcut şi viitorii pensionari, care se tem că vor primi mai puţini bani la bătrâneţe, dacă aceste norme ar fi adopate. Analiştii le dau dreptate. 

După 35 de ani de contribuţie la piloanele unu şi doi, pentru un salariu net de puţin peste trei mii de lei, un român ar primi o pensie de 1.320 de lei. Doar dacă nivelul contribuţiilor rămâne ca în momentul de faţă.

Însă dacă Guvernul decide contribuţie zero la Pilonul II, atunci pensia va scădea cu 220 de lei, adică cu 16%. 

În varianta propusă de Comisia de prognoză, angajaţii vor plăti o contribuţie fixă de 84 de lei, în primul an, urmând ca ea să crească până la 125 de lei în anul cinci. Dar nimeni nu ştie ce va înseamna asta pentru pensie. 

Aproximativ şapte milioane de români contribuie anual la pilonul doi de pensii. 1,2 milioane de salariaţi au deja strânşi în conturi cel puţin zece mii de lei. În total s-au adunat peste 43 de miliarde de lei. 

Radu Crăciun, directorul unui fond privat de pensii: "Într-un an în sistemul privat de pensii, intră aproximativ 4 miliarde de lei, ori în perspectiva în care contribuţiile ar fi reduse la 0, asta ar însemna ca dintr-odată ar intra cu 2 miliarde de lei mai puţin!"

Liderul PSD nu neagă o eventuală suspendare a contribuţiilor la pilonul 2. Spune încă că ar fi doar o măsură temporară, timp în care românii vor fi puşi să aleagă unde vor să cotizeze pentru pensiile lor.  

Liviu Dragnea: "Sa se creeze o perioada de optiune pentru fiecare cetatean, plata pentru pilonul doi de pensie poate fi sau nu suspendata. Ca sa nu se incurce calculele."

Proiectul a produs reacţii dure pe scena politică. Opoziţia ameninţă cu o moţiune de cenzură şi cu o nouă plângere penală. 

Pilonul unu este cel din care Guvernul ia bani pentru pensiile care acum sunt în plată. În cazul pilonului doi, banii se strâng în conturi individuale şi îi primim pe toţi în momentul pensionării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Scandal uriaş pe scena politică, după ce a apărut un document în care se vorbeşte de suspendarea pilonului 2 de pensii