Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Am vândut maşina" şi "am luat două joburi". Reacţiile românilor care se luptă cu o inflaţie record

În loc să ne agitam din cauza inflaţiei, mai bine bem un ceai de tei. Este chiar îndemnul guvernatorului Băncii Naţionale, care îi sfătuieşte pe cei speriaţi de scumpirile din ultima vreme să...nu se panicheze. Chiar presedintele tarii a replicat că, probabil, la BNR sunt mai mulţi tei şi se bea mai mult. În plus, dă vina pe Vladimir Putin pentru inflaţia-record. În războiul replicilor ramin prinsi oamenii obisnuiti îngenuncheaţi de traiul scump. 

de Greta Neagu

la 12.05.2022 , 19:43

Pentru prima dată de când a început haosul scumpirilor, guvernatorul Băncii Naţionale iese cu explicaţii. Creşterea preţurilor la energie, efectele ei în tot lanţul economiei, dar şi panica generată de războiul din Ucraina au înrăutăţit situaţia României. BNR a modificat prognoza de inflaţie pentru acest an, în creştere.   

Greta Neagu, reporter Observator: Potrivit raportului prezentat de Banca Naţională a României, inflaţia va ajunge, la finalul acestui an, la 12,5 la sută. Vârful va fi înregistrat în luna iunie, de peste 14 la sută, urmând ca abia din 2023 să observăm o temperare, o inflaţie de o cifră, chiar 6,7 la sută.

Scumpirile se tratează cu ceai de tei la BNR

Vezi și

Asta înseamnă că preţurile tot mai mari ne vor goli complet buzunarele în următoarea perioadă. Cu toate astea, guvernatorul BNR ne îndeamnă să asistăm la inflaţia-record a ultimilor nouă ani...cu ceai de tei, aluzie la o declaraţie a europarlamentarului Rareş Bogdan, care la rândul lui, recomanda mai mult calm la BNR. 

Pe acelaşi subiect

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză. Eu cred că autorităţile asta trebuie sa transmită, mai calm, nu? Am inteles si eu mesajul...mai bem câte un ceai de tei. 

Radu Soviani, analist economic: Faptul că îndemni românii să bea ceai de tei în cea mai urâtă perioadă inflaţionistă din ultima generaţie pe mine mă duce cu gândul la anul 2008 când acelaşi guvernator Isărescu spunea: "N-avem nicio criză, poate criză de nervi. Calmaţi-vă, calmaţi-vă! Şi ştiţi ce a urmat după aceea, o recesiune severă care s-a întins pe parcursul a patru ani.

Nici preşedintele Iohannis n-a pierdut ocazia să reacţioneze la discursul lui Isărescu. 

Klaus Iohannis, Preşedintele României: Probabil acolo sunt mai mulţi tei în parc şi se bea mai mult. Eu cred ca este o încercare grea prin care trecem. Crizele nu se vor termina maine si situaţia complicată va continua, iar guvernul, parlamentul politicienii la modul general isi fac treaba. Vinovat este Putin! 

Vladimir Putin spune, însă, că Occidentul îşi face singur rău, prin sancţiunile economice impuse Rusiei. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Este evident că obsesia Occidentului cu sancţiunile va conduce în mod inevitabil la cele mai dificile şi greu de gestionat consecinţe pentru cetăţenii Uniunii Europene şi pentru cele mai sărace ţări din lume. Asistăm, în primul rând, la creșterea bruscă a inflației în Europa. În unele țări, s-a apropiat deja de 20% pe an, iar în întreaga zonă euro, prețurile mărfurilor au crescut la peste unsprezece procente.

Un lucru e cert. În războiul declaraţiilor, perdanţi sunt oamenii care nu mai fac faţă cheltuielilor. 

Cetăţeni: Am vândut maşina. Aşa că nu trebuie să plătesc pentru motorină. 

- Noi, în general, tinerii - 80 la sută au rate la bancă şi automat jumătate din salariu se duce pe rate sau chirii. 

- Am un job şi mai am încă unul. Deci sunt cam cu două job-uri, unul cam de 8 ore, unul 4-6 ore pe zi. Mai mult de atât nu ştiu ce-om face. Probabil mă gândesc să plec în străinătate, nu ştiu. 

Deşi toţi analiştii vorbesc de criză economică, guvernatorul BNR vede viitorul puţin mai roz. 

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: Nu, nu. Nu suntem şi nu cred că economia românească va intra în recesiune. Nu ne pregătim de nimic negru. Lucrurile sunt încă sub control. Avem o problemă majoră în domeniul fiscalităţii, trebuie să o rezolvăm. 

Radu Soviani, analist economic: Ceai de tei! Creează somnolenţă. Este evident că în momentul în care te împrumuţi la dobânzi de 8% şi ţi se majorează preţurile la 15% este o criză. 

Rata inflației a ajuns deja la 13,8% în aprilie față de 10,2% în martie, cel mai ridicat nivel de după ianuarie 2004. 

Greta Neagu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » "Am vândut maşina" şi "am luat două joburi". Reacţiile românilor care se luptă cu o inflaţie record