Antena Meniu Search
x

BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru sfârșitul anului 2022, însă sub nivelul înregistrat în luna aprilie

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, după ce rata anuală a inflaţiei a crescut peste toate aşteptările oficiale şi a ajuns în aprilie la aproape 14%.

de Redactia Observator

la 12.05.2022, 13:53

BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru sfârșitul anului 2022, însă sub nivelul înregistrat în luna aprilie
BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru sfârșitul anului 2022, însă sub nivelul înregistrat în luna aprilie - Shutterstock

Banca Naţională a României a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7 pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.

Conform BNR, pe termen mediu presiunile inflaţioniste asociate costurilor de producţie sunt anticipate a se diminua gradual, dar efectele acestora vor persista pe o perioada de 12 luni la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC.

Potrivit prezentării, BNR se aşteaptă la accelerarea anticipată a ratei anuale a inflaţiei IPC până în iunie, în condiţiile presiunilor din partea costurilor de producţie, exacerbate recent de invazia Rusiei în Ucraina. Banca Centrală menţionează că aceasta este previzionat a fi urmată de o decelerare graduală, întreruptă doar temporar în trimestrul II din 2023, la ieşirea în vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale. În contextul evoluţiilor adverse asociate războiului din Ucraina, nu sunt excluse reconfigurări substanţiale ale coordonatelor scenariului de bază.

Pe acelaşi subiect

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la aproape 14%

Avem cel mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimii 18 ani. În 2004 aveam o inflaţie de 12 procente, iar acum am ajuns la 13,8%, faţă de aprilie 2021. 

Cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare, cu aproximativ 17 procente. Faţă de anul trecut, plătim cel mai mult pe gaze - cu 85%. 

Şi combustibilii s-au scumpit cu peste 35 de procente, în timp ce energia electrică este mai scumpă cu aproape 19%. 

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit cartofii - cu aproape 40%, dar şi uleiul, mălaiul, făina, legumele şi pâinea. Toate sunt acum mai scumpe cu 20%. În acelaşi timp, şi brânza şi peştele s-au scumpit cu peste 15 procente. 

În ceea ce priveşte serviciile, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la capitolul transport aerian. Plătim pe biletele de avion cu aproape 20% mai mult faţă de anul trecut, în aprilie. Ieşirile la restaurant sunt şi ele mai scumpe cu aproape 10%.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat, totuşi, că prognoza este favorabilă pentru următoarea perioadă şi se aşteaptă la o scădere graduală a inflaţiei până în primul trimestru al anului 2023. 

Mugur Isărescu a îndemnat românii la calm, după ce inflaţia a crescut la aproape 14%

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a prezentat raportul asupra inflaţiei, după ce aceasta a ajuns la aproape 14% în luna aprilie, iar dobânzile sunt la maximul ultimului deceniu, făcând totodată un apel la calm pe seama acestor discuţii.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a spus că din iulie 2021 s-a înregistrat o creştere extrem de rapidă a preţurilor, menţionând că în spatele acestei creşteri se află cele legate de costurile de producţie, în special a costurilor cu energia şi a menţionat şi că au fost şi câteva episoade de panică în primul trimestru al acestui an. 

Mugur Isărescu a precizat că România nu mai este pe locul 1 la inflaţie în Uniunea Europeană. 

“România nu mai este pe locul 1 la inflaţie în Uniunea Europeană, avem vreo 7-8 ţări înaintea noastră, inclusiv ţări din zona euro. Nu mă refer numai la ţările baltice, toate au inflaţie semnificativ mai mare decât România, dar e vorba şi de Cehia, în mod curios Olanda şi în cazul Olandei explicaţia nu este uşoară pentru că au gaze în Marea Nordului, dar Olanda face parte din ţările care au mers cel mai mult în direcţia unei economii verzi”, a transmis guvernatorul BNR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru sfârșitul anului 2022, însă sub nivelul înregistrat în luna aprilie