Antena Meniu Search
x

Amenda STB în 2023. Ce este suprataxa de 80 lei şi cine poate plăti până la 500 lei amenda

Cât este amenda STB în anul 2023? Iată ce riscă persoanele ca nu își achită amenzile la transportul public în comun!

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 13:44

Amenda STB în 2023. Ce este suprataxa de 80 lei şi cine poate plăti până la 500 lei amenda
Amenda STB în 2023. Ce este suprataxa de 80 lei şi cine poate plăti până la 500 lei amenda - Facebook - STB

În 2023, vor fi amendați chiar şi cei care ocupă un scaun cu bagajele și nu plătesc o călătorie în plus, dar și cei care au abonament, dar nu validează călătoria la fiecare urcare în autobuz, tramvai sau troleibuz.

Ce este suprataxa STB de 80 lei

Potrivit Societăţii de Transport Bucureşti, suprataxa este un titlu de călătorie cu tarif special, în valoare de 80 lei, emisă în momentul controlului persoanelor care nu dețin titlu de călătorie valabil și validat sau documente care atestă gratuitatea. În cazul achitării suprataxei, agenții de control nu mai întocmesc proces-verbal de contravenție.

Plata suprataxei se poate realiza la agenții de control, cu bani cash sau cu cardul bancar contactless (Mastercard, Maestro sau Visa), inclusiv dacă acesta este înrolat pe telefonul mobil sau pe ceasul cu wallet integrat.

Pe acelaşi subiect

Tranzacțiile efectuate cu cardul bancar sunt procesate fără comision sau alte taxe, indiferent de tipul de card utilizat, prin intermediul aplicației mobile CEC SmartPhone POS, instalată pe echipamentele portabile de control ale agenților de control.

Banca verifică valabilitatea cardului bancar, precum şi existența soldului necesar pentru achitarea suprataxei, iar ulterior tranzacția este confirmată de aplicația mobilă, fiind certificată de chitanţa electronică transmisă călătorului prin e-mail. După finalizarea tranzacției, agenții de control emit cardul de suprataxă.

Conform prevederilor legale în vigoare, cardul de suprataxă intră în categoria documentelor cu regim special și poate fi eliberat fără bon fiscal.

La cerere, poate fi eliberată factura fiscală aferentă cardului de suprataxă, la sediul nostru din Calea Șerban Vodă nr. 164-168, sector 4, București, pe baza cardului de suprataxă și a actului de identitate.

Cardul de suprataxă permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, doar în ziua în care a fost emis, până la ora 24:00, iar ulterior valabilitatea acestuia expiră.

Unde se plătesc amenzile STB

În 2023, amenda STB se achită în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, fiind jumatate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.

De asemenea, cei care călătoresc fără bilet de călătorie valabil sau fără un alt document justificativ sau dovadă electronică, pot achita pe loc contravaloarea unui bilet de călătorie la tarif special, suprataxă, fără a se mai încheia proces verbal de contravenție. În cazul acesta amenda este de 80 de lei și se achită pe loc la personalul competent, desemnat de către operatorul de transport autorizat.

Ce se întâmplă dacă nu plăteşti o amendă STB

Dacă nu plătești o amendă în 15 zile, cuantumul care trebuie achitat este cel înscris în procesul verbal.

Legea stabilește că polițiștii trebuie să trimită un proces verbal de constatare și sancționare către primării în cazul neachitării amenzii în primele 15 zile.

Astfel, direcțiile de taxe și impozite sunt obligate să trimită o somație celor sancționați, obligându-i ca în termen de 15 zile să achite suma cerută de stat.

În cazul în care amenda nu este plătită nici după ce autoritățile locale au trimis somația acasă, situația poate deveni tot mai complicată. Mai exact, din punct de vedere legal, primăriile pot recurge la executarea silită.

Cu toate acestea, o astfel de masură tinde să fie rezervată pentru sumele mari, adesea rezultate din mai multe amenzi neplătite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri economice » Amenda STB în 2023. Ce este suprataxa de 80 lei şi cine poate plăti până la 500 lei amenda