Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Amnistia fiscală. Cine sunt cei aproape un milion de români care vor scăpa de o parte din datoriile la stat

Legea care-i scapă pe datornici de o parte din restanţe a fost publicată în Monitorul Oficial. Marea amnistie vine în contextul în care deficitul bugetar se adânceşte periculos.

de Lucia Cujbă

la 09.09.2024 , 19:43

Aproape un milion de rău-platnici vor scăpa de o parte din datorii. Cei care au de plată sub cinci mii de lei vor scăpa de jumătate din restanță şi de ştergerea totală a penalităţilor şi dobânzilor. De exemplu, un contribuabil cu o restanţă de 4.000 de lei şi cu penalităţi de 1.000 de lei va plăti doar două mii de lei în loc de cinci mii.

Iar cei care au datorii mai mari de cinci mii de lei pot primi o reducere de 25 la sută şi, la fel, nu vor plăti deloc dobânzile şi penalităţile pentru întârziere.

Și firmele scapă de dobâzile acumulate până la 31 august, dacă își plătesc datoriile până la finalul lunii noiembrie. În total, peste 300.000 de societăţi.

Vezi și

8 miliarde doar de la firme

Amnistia anunțată ar putea aduce cel mult 8 miliarde de lei, doar de la firme. În total, datoriile la bugetul de stat sunt de 20 de ori mai mari: 180 de miliarde de lei, adică 8 la sută din PIB.

Aproape 850.000 de persoane fizice au datorii la stat de circa 40 de miliarde de lei. Guvernul are pentru ei o ofertă de nerefuzat. Cei care au de plată sub 5.000 lei scapă de jumătate din datorie și de ștergerea dobânzilor și penalităților. Iar cei care au datorii de peste 5.000 de lei, pot primi o reducere de 25% și nu vor mai fi nevoiți să plătească deloc dobânzile și penalitățile.

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri economice » Amnistia fiscală. Cine sunt cei aproape un milion de români care vor scăpa de o parte din datoriile la stat