Antena Meniu Search
x

ANAF-ul trimite somaţiile pentru datornici. Fiscul cere restanţele din ultimii cinci ani

ANAF are ultima şansă de a recupera datoriile a sute de mii de români. Iar inspectorii se grăbesc să trimită plicurile cu somaţii până la 15 noiembrie. Altfel, nu vor mai putea recupera restanţele mai vechi de cinci ani.

Vezi și

ANAF are ultima şansă de a recupera datoriile a sute de mii de români. Iar inspectorii se grăbesc să trimită plicurile cu somaţii până la 15 noiembrie. Altfel, nu vor mai putea recupera restanţele mai vechi de cinci ani.

Inspectorii ANAF s-au pus pe numărat bani. Datorii, mai exact, adunate de cei care nu şi-au plătit taxele din 2013 până în 2017. Apoi, între 1 şi 15 noiembrie vor trimite deciziile de impunere.

Vizaţi sunt avocaţii, executorii, notarii, experţii contabili, evaluatorii, medicii, farmaciştii sau ziariştii. 

Adrian Benta, consultant fiscal: Eu estimez undeva la 300.000 de persoane cei care sunt în domeniul activităţilor independente şi a profesiilor libere, undeva la 200.000 care desfăşoară activităţi agricole şi 200-300.000 persoane cu DDA. 

Pe acelaşi subiect

Problema este că mulţi spun că nu fost înştiinţaţi. Şi pe bună dreptate - o recunoaşte chiar ministrul finanţelor.  

Eugen Teodorovici, ministrul Finaţelor: ANAF-ul, din păcate, în ultimii ani, a avut multe astfel de comportamente, fie că vorbim despre notificarea contribuabililor cu aceste decizii de impunere, fie inacţiune în zona de colectare. 

Când primim o astfel de decizie de impunere, ar trebui să plătim suma în termen de 60 de zile. Dacă avem dubii cu privire la modul în care a fost calculată, putem face o contestaţie şi, dacă am plătit deja banii, îi vom primi înapoi alături de o dobândă fiscală.

Ştefan este unul dintre românii care au contestat decizia în instanţă. Dacă nu avea câştig de cauză, ar fi trebuit să plătească o sumă de peste zece ori mai mare decât cea reală. 

ŞTEFAN, contribuabil: Am primit executare silită direct, fără să mă anunţe că am de plătit. Trebuia să fie aproape 4.000 de lei şi au impozitat 50.000 de lei.

Adrian Cuculis, avocat: O bună parte dintre ele, dacă vor fi contestate şi anulate de instanţele de judecată, nu vor mai putea fi impuse niciodată către contribuabili.

Autorităţile au venit şi cu o... ofertă, pentru a-i convinge pe datornici să plătească. Cine va achita până pe 15 decembrie 2018, în loc de 15 martie 2019, va beneficia de o reducere de 10%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » ANAF-ul trimite somaţiile pentru datornici. Fiscul cere restanţele din ultimii cinci ani