Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Angajaţii unei fabrici din Iaşi s-au pus pe găsit colegi, după ce au aflat câţi bani primesc recompensă. "Am vorbit pe la familie, cunoscuţi, vecini"

Dacă ştii un meseriaş şi îl recomanzi patronului eşti recompensat cu sute sau chiar mii de lei. Este o metodă des întâlnită în străinătate, dar care acum începe să fie folosită şi de angajatorii de la noi. Salariaţii aduşi astfel se integrează mai repede şi sunt dispuşi să stea o perioadă mai lungă de timp, spun specialiştii în resurse umane.

de Clara Mihociu

la 08.02.2023 , 20:46

Recrutarea de personal calificat e recompensată la această fabrică de ambalaje şi pungi din Iaşi. Aproape 150 de oameni lucrează aici, însă e nevoie de specialişti, care sunt greu de găsit.

Tiberiu Stoian, patron fabrică ambalaje Iaşi: Pentru că utilajele astea sunt performante, dar, surpriză, nu funcţionează singure niciodată. În acelaşi timp căutăm oameni cu multă experienţă. Ăsta e motivul pentru care suntem dispuşi să oferim o recompensă, dar şi să-i recompensăm aşa cum merită!

300 de dolari primeşte cine aduce în companie un mecanic cu experienţă, de exemplu. Vestea s-a răspândit rapid printre angajaţi.

Vezi și

Florin Ciobanu, angajat: Este o idee foarte bună, deja am vorbit şi în familie şi pe la cunoscuţi şi pe la vecini. 

Pe acelaşi subiect

Angajare prin recomandare. După anunţul în mediul online, 17 persoane aveau depusă solicitarea

Metoda este folosită de ani de zile cu succes în Statele Unite ale Americii şi prinde avânt şi în companiile de la noi în ţară.

Corina Matei, specialist HR: Oamenii deja sunt mult mai deschişi unii cu ceilalţi pentru că încrederea deja s-a consolidat în anii trecuţi când au lucrat deja împreună. Este un range in functie de nivelul de senioritate.

Simon lucrează într-o companie specializată în găsirea de soluţii software pentru pieţele medicale internaţionale. Recunoaşte că e mult mai uşor să lucreze cu oamenii pe care deja îi cunoaşte. Aşa a şi primit recompensă. De două ori chiar.

Simon Grigore, angajat: E foarte fain când reuşeşti să îţi aduci prieteni cu care poate ai mai lucrat în alte părţi! Chiar şi colegul care stă aici e recomandat de mine, coleg care stă în partea cealaltă e recomandat de mine! Sperăm că anul acesta să fie şi cei din faţă!

Angajații prin recomandare se adaptează mai rapid

Specialiştii spun că şansele ca angajaţii să se adapteze rapid şi să rămână mult timp în companie sunt mai mari prin recomandarea cu recompensă

Diana Chihaia, Serviciul pentru Inserție Profesională al UAIC: Este vorba şi de costurile pe care le impune căutarea unui loc de muncă, una este să plăteşti o platformă de recrutare şi alta este să dai banii respectivi unei persoane care îţi va aduce pe cineva în companie. Îl motivezi şi pe cel care îţi va aduce specialistul şi în acelaşi timp investeşti banii respectivi în ceva, în motivarea propriului angajat.

O treime dintre salariaţi îşi dau demisia în primele şase luni de la angajare, spun statisticile. 39% dintre candidaţii angajaţi prin intermediul site-urilor de recrutare, respectiv 49% dintre cei recomandaţi, rămân în companie trei ani sau mai mult. Procentul scade la 14 în rândul personalului adus prin metode clasice, anunţuri sau târguri de joburi.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Angajaţii unei fabrici din Iaşi s-au pus pe găsit colegi, după ce au aflat câţi bani primesc recompensă. "Am vorbit pe la familie, cunoscuţi, vecini"