Video Cât de greu îşi găsesc un loc de muncă românii care au peste 45 de ani. Angajatorii evită oamenii din Generaţia X
Oamenii generaţiei X, cei născuţi între 1960 şi 1980, îşi găsesc foarte greu un nou loc de muncă. Sunt rezultatele celui mai recent sondaj realizat de o platformă de recrutare.
Românii trecuţi de 46 de ani îşi găsesc cu greu un loc de muncă. Un sondaj, realizat recent pe o platformă de recrutare, arată că 15% dintre recrutori spun că vârsta contează mult atunci când angajează pe cineva, în timp ce mai mult de jumătate spun că depinde de tipul de job. De asemenea, 63% dintre şomerii înregistraţi în România, în decembrie 2022, aveau peste 40 de ani.
"Datele studiului arată că 3 din 5 candidaţi cu vârsta de peste 45 de ani s-au simţit discriminaţi la interviu cu privire la vârsta şi e foarte probabil nu doar să li se fi părut, pentru ca 1 din 3 angajatori recunoaşte că şi-au recrutat candidaţii pe acest criteriu. Mai mult, 15% dintre recrutori spun că vârsta contează extrem de mult atunci când angajează pe cineva, în timp ce mai mult de jumătate spun că depinde de tipul de job.
Dar totuşi, 85% dintre ei, atunci când citesc un CV se uită la vârsta şi la experienţa profesională. Iar principalele îngrijorări cu privire la persoanele de peste 45 de ani sunt legate de adaptarea la tehnologia moderne sau la rezistenţa la schimbare. Acelaşi studiu arată că trei din patru candidaţi au de gând să mai lucreze şi după pensionare, cei mai mulţi pentru a rămâne activi, dar mulţi si pentru că au nevoie de bani. Iar faptul ca persoanelor trecute de 40 de ani le este greu să îşi găsească un loc de muncă este confirmat şi de datele autorităţilor, care arată 63% dintre şomerii înregistraţi în România în decembrie 2022 aveau peste 40 de ani", a transmis reporterul Observator, Alex Prunean.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰