Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!"

Salarii de până la 14.000 de lei pentru tractoriştii din România. Fermierii se plâng că nu mai găsesc tineret interesat de acest loc de muncă, în ciuda banilor cu care sunt dispuşi să îi răsplătească pentru mânuirea utilajelor moderne.

de Redactia Observator

la 28.04.2024 , 14:07

Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate! Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate! - Shutterstock

În această perioadă agricultorii sunt în căutare de tractorişti, însă căutarea este cu atât mai dificilă cu cât tot mai puţini tineri sunt interesaţi să înveţe această meserie, şcolile profesionale nu îi învaţă şi motivează destul să urmeze această carieră, iar persoanele mai în vârstă sunt depăşite de noile utilaje mai scumpe. Deşi în România sunt 58 de licee cu profil agricol, meseriaşii care ies de pe băncile şcolilor sunt foarte puţini, conform termene.ro.

„Noi le facem și ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulți pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, spune un fermier.

Deficit ridicat de tractorişti

Articolul continuă după reclamă

Unele utilaje moderne, care sunt mai greu de manevrat, ajung şi la costul de 400.000 de euro iar angajatorii sunt dispuşi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a plăti oamenii dedicaţi. Fac acest sacrificiu pentru că doar o mică greşeala va trimite utilajul direct în service. La momentul de faţă, deficitul de tractorişti în agricultură este de 300-400 de muncitori, conform estimărilor trimise de asociațiile agricole într-un memoriu către Ministerul Agriculturii.

Pe acelaşi subiect

Principalele motive pentru care fermele nu mai au tractorişti sunt faptul că persoanele mai în vârstă nu ştiu să manevreze utilajele noi, cei tineri nu mai sunt interesaţi de meserie şi preferă să aleagă joburi mai stabile, iar liceele de specialitate nu îi pregătesc suficient pe elevi. Cele mai multe şcoli agricole sunt în Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman, iar majoritatea elevilor spun să nu îşi doresc un viitor în domeniu, ci vor doar să termine 12 clase.

Ce salarii oferă angajatorii

Salariul net pentru un tractorist porneşte de la 3.000-4.000 de lei şi poate ajunge până la 10.000 de lei în funcţie de utilajul manevrat. Cele mai mari salarii în domeniu sunt oferite în zona Ardealului.

„Avem utilaje care unele sunt peste 300.000- 400.0000 de euro și când încercăm să cautăm oameni calificați ne lovim de o problemă. Asta pentru că ne trebuie oameni care să aibă măcar un minim de cunoștințe”, mărturiseşte un fermier.

Dimitrie Muscă, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, se laudă că dă salarii şi de 14.000 de lei pentru tractoriști. Cei care manevrează combine performante pot primi şi peste 10.000 de lei pe lună. Pentru cei care conduc utilaje mai vechi, salariile sunt mai scăzute, undeva la 4.000 de lei. „Responsabilitatea celui care conduce tractorul e una foarte mare. Pe lângă cunoștințele necesare de a opera o combină computerizată aproape total sau un tractor de același fel, este foarte important să iei decizii pentru a evita unele probleme, care ar putea avaria utilajele”, spune acesta.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!"