Antreprenorii, nemulțumiți de prevederile programului prin care ar trebui să fie ajutate firmele afectate de pandemia de coronavirus
Statul spune că e cel mai de succes program al său. Antreprenorii, că e praf în ochi. De două luni, de când programul IMM Invest a fost lansat cu surle şi trâmbiţe, în analiza băncilor au ajuns peste 67 de mii de dosare. Adică zeci de mii de români care au nevoie ca de aer de bani ca să îşi salveze afacerile. Mai puţin de 10 la suta dintre dosare au şi fost aprobate de către bănci. E o procedură greoaie, spun antreprenorii, şi mulţi dintre ei se tem că, până la urmă, doar cu atât se vor alege - praf în ochi.
- Antreprenorii se tem că vor da faliment până când vor primi ajutorul promis de la stat.
Cel mai "important" program pentru IMM-uri din ultimii 30 de ani. Aşa îl numeste, pe Facebook, ministrul Finanţelor. În două luni, din cele peste 67 de mii de dosare ajunse în analiza băncilor, mai mult de 13.000 au fost respinse. Bani au primit, momentan, doar 8.700 de firme.
Dan Pastiu e pe o lungă listă de aşteptare. Este fondatorul unui lanţ de restaurante tip fast food. Şi el şi partenerii lui, 30 la număr, au depus solicitări pe site-ul IMM Invest chiar în ziua lansării programului.
Dan Pastiu, fondator lanţ restaurante: Dintre toți cei 30 a obţinut credit doar unul. Este doar o promisiune și cam atât acest IMM Invest.
Restul solicitărilor, fie au fost respinse pe motiv că firmele n-au avut activitate completă pe anul 2018 sau 2019, fie au rămas în sertarele instituţiilor.
Dan Pastiu, fondator lanţ restaurante: Unii aşteaptă răspuns de la fondul de garantare, cu sume reduse chiar și la o treime din ceea ce le-ar permite cifra de afaceri de anul trecut.
Potrivit legii, întregul proces ar trebui să fie mult mai rapid.
Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM: Cam cât durează din momentul în care eu, aplicant, depun toate actele, până în momentul în care banca îmi virează banii? La bancă 72 de ore din momentul în care s-a înscris. Vreau să va spun că, în prima etapă, nu am depășit acest termen. La Fondul de garantare, ultima etapă, cea cu privire la analiza garanției și ajutorul de stat, maxim cinci zile.
Oficialul e contrazis de un antreprenor.
Ciprian Pasca, administrator: Din câte am înțeles, sunt grupuri de Facebook unde mai discutăm între noi, din stadiul în care sunt acum, ar mai dura vreo trei săptămâni.
Adrian Negrescu, consultant economic: Având în vedere că are un personal insuficient este aproape imposibil să le rezolve în termenul de care au nevoie companiile.
Şi mai e o problemă: programul, gândit să-i ajute în primul rând pe cei afectaţi de criza coronavirusului, tocmai pe ei îi scoate din cursă. Băncile îi privesc ca pe nişte clienţi neeligibili.
Adrian Negrescu, consultant economic: Acest program ajută firmele sănătoase. Au disponibil bănesc, nu au datorii, nu au procese.
Ca orice credit bancar, şi cel prin intermediul IMM Invest vine la pachet cu riscuri, atrag atenţia economiştii. Iar neplata ratelor poate duce la executarea silită.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰