Antena Meniu Search
x

Video Atraşi de apartamentele de 34.500 de euro. Un oraş de lângă Bucureşti are cea mai rapidă creştere a numărului de locuitori din Europa

Vecinii capitalei sunt primii în Europa la aglomerare. Mai exact, în ultimii ani, numărul celor care au fugit din marile oraşe spre localităţile din Ilfov este cel mai mare de pe continent. Noii rezidenţi din Otopeni sau Popeşti-Leordeni şi-au cumpărat case în locuri în care odinioară erau ei şi natura. Acum, au sute de vecini. În locul terenurilor agricole au răsărit cartiere rezidenţiale. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 14.04.2023, 20:51

Vezi și

Judeţul Ilfov a crescut în 10 ani cât altele în câteva decenii. Şi nu doar la nivelul ţării. Potrivit Eurostat, în regiunea de lângă Capitală s-a înregistrat cea mai rapidă creştere a numărului de locuitori din toată Europa. În 2011, erau peste 300.000 de locuitori. Zece ani mai târziu, numărul celor cu domiciliu în Ilfov ajungea la aproape 550.000.    

Popeşti-Leordeni, cea mai rapidă creştere a numărului de locuitori

Oraşul Popeşti-Leordeni este pe primul loc în acest top. De la an la an, pe câmpurile cândva agricole au fost apărut cartiere de vile şi blocuri.

Alin Todireanu, city manager Popeşti Leordeni: La momentul ăla totul se vindea pe plan. Era câmp, infrastructura era foarte puţin dezvoltată. Tu ştiai că vei cumpăra un apartament la etajul 2, de exemplu, blocul nici nu era început. Făceai o rezervare era o nebunie, toată lumea voia să se mute în Popeşti-Leordeni. 

Pe acelaşi subiect

Printre cei care s-au mutat aici este chiar city managerul. A vrut să-şi cumpere o locuinţă în centrul Bucureştiului, lângă părinţi, dar din cauza preţurilor n-a avut de ales.

Alin Todireanu, city manager Popeşti Leordeni: Un apartament cu o configuraţie mai bună decât cel de pe Nerva Traian era 34.500 de euro. Făcând un calcul am realizat că cu fiecare km cu care mă îndepărtez de centru am de câştigat undeva la 8.500 de euro. 

Şi oraşul Otopeni s-a extins

În partea opusă a Capitalei, în nord, aceeaşi situaţie. Oraşul Otopeni s-a extins. În jurul aeroportului au răsărit cartiere imense ocupate de bucureştenii care au fugit de aglomeraţie.

Cristina Filip, reporter Observator: Între timp, localităţile din Ilfov au continuat să se extindă iar mare parte din terenurile care în urmă cu 2 ani erau goale, acum sunt înţesate de case şi blocuri. 

Într-una dintre case locuieşte Marius. S-a mutat aici în urmă cu 10 ani. 

Marius: Acum 10 ani era câmp, acum aproape Otopeniul cu Tunariul s-au unit. Era câmp, cu agricultură cu tot ce ţine de treaba asta.

Acum, totul e diferit. 

Marius: Stau într-un complex de blocuri deci am 100 de vecini, 100 de familii. 

Şi Alexandra a părăsit Capitala în căutare de linişte şi mai mult spaţiu verde pentru copilul ei. 

Alexandra: Ne-am mutat în 2018, în septembrie. Am avut oportunitatea să cumpărăm o casă şi ni s-a părut cea mai bună variantă la momentul respectiv. Ne-am gândit la locul ăla unde ar putea să crească să se bucure de alţi copii.  

Conform datelor INS, între 2012-2021 oraşul Popeşti-Leordeni a câştigat peste 31.000 de noi locuitori, iar Otopeni aproape 8.000.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Atraşi de apartamentele de 34.500 de euro. Un oraş de lângă Bucureşti are cea mai rapidă creştere a numărului de locuitori din Europa