Video Au "furat" meserie 4 ani în Germania, apoi au deschis propria afacere în România. Povestea de succes a celor doi soţi din Suceava
Doi tineri din Suceava, soț și soție, au pus bazele unei afaceri după ce au "furat" meserie din străinătate. În urmă cu aproape 10 ani au pus bazele unei plantaţii de căpșuni, în localitatea Hurjuieni, iar în prezent se bucură de o afacere de succes întinsă pe 10 hectare. Produsele lor ajung direct în hypermarketurile din zonele Moldovei.
O afacere de succes din România. "Le ambalăm, le etichetăm şi pleacă spre hypermarket", arată cultivatorii de căpşuni. "Fructele ajung de aici, de pe câmp, direct în caserolă, după care sunt livrate în cel mai scurt timp către magazinele partenere", continuă Angela Bertea, reporter Observator.
Au deschis afacerea după ce au "furat" meserie timp de 4 ani în Germania
Pe câmpul din Suceava, munca e la foc continuu. În plin sezon, ziua pentru familia Moloce începe la 5 şi jumătate dimineaţa şi se termină cu o oră înainte de miezul nopţii. "Suntem cam pe toată suprafaţa Moldovei. Piatra Neamţ, Suceava, Botoşani, Bacău", spune Adrian Moloce, cultivator de căpşuni.
Cei doi soţi au muncit aproape 4 ani în Germania la cules de căpșuni. Și-au dorit să se întoarcă acasă și au investit într-o plantație de căpșuni în urmă cu 10 ani. De la câteva arii atunci, au ajuns acum la 10 hectare. "Noi de acolo am învăţat cum se plantează, cum se culege, cum se foloseşte un ambalaj, cum se paletează. Am avut diferite impedimente, dar nu de netrecut", povesteşte Simona Moloce, cultivator de căpşuni.
- Strategia unui fermier ca să nu iasă în pierdere, după ce s-a trezit că pepenii cultivaţi n-au crescut la timp....
- Afacerea care ia avânt în România: ideea i-a venit lui Mitruţ după ce a observat un detaliu în propria casă....
- Din pasiunea de-o viaţă, Adrian a făcut afacere. Preţul unei astfel de experienţe începe de la 200 de lei. "E...
"Se poate face, cu foarte multă muncă şi seriozitate şi trebuie să respecţi anumiţi termeni, inclusiv din punct de vedere al pesticidelor, din punct de vedere al livrărilor, a colaborărilor. Asta contează cel mai mult", crede Adrian Moloce, cultivator de căpşuni. "Pentru mine e foarte bine că-s acasă, îmi place ce fac. În familie e altă... Nu ai stresul ăla din afară", spune cumnatul celor doi.
Cum se cultivă căpşunile la Suceava. Producţia obţinută anul trecut
Pe plantaţia din Suceava cresc 8 soiuri diferite de căpşuni, atât de primăvară cât și de toamnă. Aşa că din mai și până vine înghețul, oamenii sunt nelipsiţi de pe câmp. "Soiul pe care îl culegem acum se numeşte Honeoye, este un soi mai vechi, este timpuriu, un gust un pic acrişor, dar foarte moale, gustos", arată soţii Moloce.
"În primăvară începem cu prăşitul, prăşitul manual. După prăşit punem paiele pe care le vedeţi. Se cheamă mocire şi după aşteptăm să culegem. Toate câmpurile au irigaţie", explică Simona Moloce, cultivator de căpşuni. Anul trecut, plantaţia familiei Moloce a avut o producție totală de aproximativ 100 de tone.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰