Antena Meniu Search
x

Video Austeritate pentru oameni, abundență pe hârtie. Bugetul "de criză" vine la pachet cu plafonări de salarii şi tăieri de sporuri

Surprize în mai multe domenii în proiectul de buget pe 2021, pentru unii plăcute, pentru alţii nu prea. Ministerele care pierd bani încă mai speră că vom repara situaţia după noi negocieri. Altfel, cele mai multe dintre ministere au bani în plus, însă răman fără salarii majorate, sporuri şi alte indemnizaţii. Şi, ca de obicei, vom cheltui mai mult decât vom încasa.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 12.02.2021, 20:51

Vezi și
  • Veniturile estimate de Executiv pentru anul 2021 ajung la aproximativ 365 miliarde de lei.
  • Bugetul statului a fost construit în jurul unui deficit de 7,16%.

Guvernul împarte banii între ministere bazându-se pe o creştere economică de 4,3%, variantă mai optimistă decât ce prevăzuse Comisia Europeană. Aşa că în 2021, PIB-ul României este estimat la puţin peste o mie o sută şaisprezece miliarde de lei.

Veniturile estimate de Executiv pentru anul 2021 ajung la aproximativ 365 miliarde de lei. Totuşi, cheltuielile se ridică la peste 444 miliarde de lei. Astfel, bugetul statului a fost construit în jurul unui deficit de 7,16%.

Bugetul "de criză" vine la pachet cu o serie lungă de plafonări de salarii şi tăieri de sporuri.

Adrian Măniuțiu, analist economic: ”Ar trebui să fim suficient de puternici să acceptăm chiar şi o creştere a datoriei publice, dacă aceasta e direcţionată în scopuri care să creeze valoare adăugată şi să securizeze locuri de muncă şi să genereze investiţii”.

Ministerul Muncii, cel mai mare buget

5,5 procente din PIB, adică 61 miliarde de lei, sunt puse deoparte pentru investiţii, în teorie cu un procent mai mult decât anul trecut. 

Ministerul Muncii va avea pare să fi tras lozul câştigător, cu cel mai mare buget. Educaţia primeşte şi ea 31,1 miliarde de lei, creştere aproape nesemnificativă faţă de 2020. Chiar şi aşa, ministrul renunţă la ameninţarea cu demisia.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: ”Având în vedere că s-a respectat acea solicitare pe care am făcut-o de la bun început: global, bugetul ministerului Educaţiei să fie mai mare cu valoare absolută decât execuţia pe anul 2020, da”.

Şi ministrul Transporturilor se declară fericit de ce a primit, deşi iniţial era nemulţumit şi spera la mai mult.

Cseke Atilla şi Vlad Voiculescu primesc mai puțini bani

Pe minus sunt Cseke Atilla şi Vlad Voiculescu. Dezvoltarea va avea cu 14% mai puţini bani în 2021. Iar de la Sănătate s-a tăiat 11% din buget. Ministrul de resort îşi păstrează speranţa că va primi mai mulţi bani în forma finală a proiectului. 

"Negocierile rămân deschise. Doar combaterea pandemiei aduce costuri anul acesta de 6 miliarde de lei", a spus Vlad Voiculescu pentru Observator. 

Nici bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu este mai mare decât anul trecut.

Nici la Justiţie cifrele nu sunt cele aşteptate.

De altfel, banii promişi prin credite de angajament au fost şi soluţia prin care s-au detensionat discuţiile din coaliţie. Mâine, liderii PNL se întâlnesc pentru noi negocieri. Bugetul ar urma să ajungă miercuri în Parlament pentru vot.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Austeritate pentru oameni, abundență pe hârtie. Bugetul "de criză" vine la pachet cu plafonări de salarii şi tăieri de sporuri