Antena Meniu Search
x

Video Comparaţie între un credit de 20.000 de euro luat în România şi unul în UE. Cât vine rata lunară în cele două cazuri

Majoritatea românilor preferă să se împrumute de la prieteni şi familie decât să apeleze la bănci, aşa cum se întâmplă în Occident. Ratele nu sunt la îndemâna oricui, spun specialiştii, din cauza veniturilor mai mici dar şi a dobânzilor mai mari decât în restul ţărilor europene. În plus, şi încrederea în instituţiile bancare este mai redusă la noi.  

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 06.07.2023, 20:13

Vezi și

Familia şi prietenii sunt surse de venit pentru români şi bulgari atunci când vine vorba de împrumuturi. De altfel, doar 1 din 10 români are încredere în instituţiile bancare, iar aproape jumătate dintre aceştia consideră că băncile nu le înţeleg nevoile, arată un studiu Ipsos. 

Reporter: "Aveţi încredere în sistemul bancar din România?"

Trecător: "Nu, chiar nu am. Sunt chiar Ion Păţitul, am avut dese probleme, au omis să evidenţieze anumite plăti."

Trecător: "Nu, sincer. E un business până la urmă şi cum sunt ridicate business-urile până la urmă, pe spatele altora."

Pe acelaşi subiect

Trecătoare: "IRCC-ul lasă de dorit. Raportat la alte ţări nu ar fi convenabil la noi. Cine are încredere merge înainte dacă doreşte să achiziţioneze ceva."

De ce sunt românii nemulţumiţi de bănci?

Nemulţumiri sunt legate şi de modalitatea de calcul a ratelor bancare sau informaţiile prea puţine pe care le primesc în momentul în care vor să ia un credit. 

Adrian Negrescu, analist economic: "Bancherii au transferat, practic, pe umerii clienților toate efectele negative ale inflației, dovadă că, în cele mai multe cazuri, ratele s-au dublat. Cum să mai ai încredere în cineva care îți cere de două ori mai mulți bani, fără să îți propună o alternativă. Mulți sunt nevoiți să își dea tot salariul la bancă, dacă nu și-au restructurat creditul."

Iulian Stănescu, sociolog: "Foarte mulţi dintre respondenţi cred că au în vedere experienţa personală şi principalele două nemulţumiri care constau în comisioanele băncilor şi în dobânzile percepute a fi mari." 

Diferenţele dintre creditele luate în România şi cele luate în afara ţării

Dobânzile din România sunt duble faţă de alte ţări din Uniunea Europeană. Tocmai de aceea, mulţi români care lucrează în străinătate preferă să se împrumute acolo. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: "Pentru un credit de nevoi personale de 20.000 euro luat pe o perioadă de 5 ani, în tara noastra media dobânzilor este de 10%, în timp ce în tarile vestile de 3,5 procente. Romanii plătesc o rata lunara mai mare cu aproape 350 lei mai mare fata de alti europeni. La un credit ipotecar de 100.000 euro luat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara poate fi in tara noastra cu aproape 1500 lei mai mare."

Specialiştii au o explicaţie pentru acest lucru. 

Eugen Rădulescu, fost director Direcția de Stabilitate Financiară: "Avem un risc de ţară care e mai mare, avem un risc de neplată mai mare decât în ţările vest europene. Băncile nu și-au tratat cu foarte multă atenție clienții. În mod special persoanele care sunt în front office."

Bogdan Glăvan, profesor de economie: "Una dintre caracteristicile care separă România de ţările dezvoltate este instabilitatea de orice fel: politică, economică, iar asta însemnă că dobânzile sunt, în mod natural, mari în România. Sistemul bancar este o afacere, aşa cum este afacerea oricărui român."

Florian Neagu, director Direcția de Stabilitate Financiară BNR: "Nu există o diferenţă foarte mare între felul în care băncile noastre încearcă să-şi sprijine clienţii comparativ cu alte ţări. Sunt unele iniţiative în ultima perioadă de a schimba modul în care se face protectţa consumatorului de servicii bancare."

Încrederea oamenilor în instituţiile bancare este scăzută şi în Italia, de exemplu. La polul opus, în Franţa aproape 60% dintre clienţi consideră că băncile sunt aproape de nevoile lor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Comparaţie între un credit de 20.000 de euro luat în România şi unul în UE. Cât vine rata lunară în cele două cazuri