Antena Meniu Search
x

Mişcare surpriză a Rusiei. Banca Centrală a redus dobânda la nivelul de dinainte de război. Cât costă acum o rublă

Rubla s-a depreciat vineri cu aproape 2% faţă de dolar, după ce Banca Centrală a Rusiei a anunţat o nouă reducere semnificativă a dobânzii de bază, de la 9,5% până la 8%, scrie Agerpres.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 22.07.2022, 17:21

Banca Centrală a Rusiei a redus semnificativ dobânda. Cât costă acum o rublă
Banca Centrală a Rusiei a redus semnificativ dobânda. Cât costă acum o rublă - Shutterstock

Banca centrală a Rusiei a adus dobânda cheie sub nivelul de dinainte de invadarea Ucrainei, 8%, fiind a cincea scădere consecutivă. Asta în timp ce economia rusă se contractă după sancțiunile impuse de Occident. 

Moneda Rusiei se tranzacţiona la un curs de 57,74 ruble pentru un dolar, după ce a atins 58,16 imediat după anunţarea deciziei. De asemenea, rubla s-a depreciat cu 1% faţă de euro, şi se tranzacţiona la un curs de 57,79 ruble pentru un euro.

Rubla a fost anul acesta moneda cu cea mai bună performanţă pe plan global, după o serie de măsuri - inclusiv restricţii impuse ruşilor în retragerea economiilor lor în valută - pentru protejarea sistemului financiar rusesc de efectele sancţiunilor occidentale, în urma războiului. Înainte de începutul invaziei din 24 februarie, moneda Rusiei se tranzacţiona la un curs de aproape 80 ruble pentru un dolar şi 85 ruble pentru un euro.

Aprecierea rublei a provocat temeri în rândul oficialilor ruşi, deoarece scad veniturile ţării de pe urma exporturilor de materii prime şi alte bunuri.

Pe acelaşi subiect

Rusia se confruntă cu o inflaţie accelerată, după ce Occidentul a impus sancțiuni

Săptămâna aceasta, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că va permite băncilor din aşa-numitele "ţări ostile" să facă tranzacţii cu valută pe piaţa forex din Rusia. Moscova a etichetat ţările care i-au impus sancţiuni drept "ţări ostile", o listă care include întreaga Uniune Europeană, SUA, Marea Britanie, Japonia, Australia şi alte ţări.

De asemenea, Banca Centrală a Rusiei a eliminat o limită de 30% cu privire la plăţile în avans către non-rezidenţi pentru contractele de import la anumite servicii, toate acestea făcând parte din restricţiile asupra mişcărilor de capital introduse de Moscova după invadarea Ucrainei.

Potrivit analiştilor, Rusia trebuie să reducă în continuare costul creditului având în vedere că se confruntă cu spectrul unei recesiuni după ce Occidentul i-a impus sancţiuni economice şi financiare fără precedent.

Rusia se confruntă cu o inflaţie accelerată şi o fugă a capitalurilor, în timp ce în paralel este ameninţată de o posibilă intrare în incapacitate de plată după ce Occidentul a impus sancţiuni dure ca reacţie la invadarea Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să vă reparaţi maşina în service-ul de la colţ de stradă?

Observator » Stiri economice » Mişcare surpriză a Rusiei. Banca Centrală a redus dobânda la nivelul de dinainte de război. Cât costă acum o rublă