Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lovitură pentru românii care vor împrumut. Băncile au scumpit creditele, din cauza "taxei pe lăcomie"

Lovitură pentru românii care vor să facă un împrumut! Unele bănci au scumpit creditele, după ce Guvernul le-a impus taxa pe active, dacă depăşesc un Robor de doi la sută. Câteva au mărit comisioanele şi dobânzile la credite, în timp ce altele au redus dobânzile la depozite, potrivit brokerilor.

de Redactia Observator

la 01.02.2019 , 10:50

Lovitură pentru românii care vor să facă un împrumut! Unele bănci au scumpit creditele, după ce Guvernul le-a impus taxa pe active, dacă depăşesc un Robor de doi la sută. Câteva au mărit comisioanele şi dobânzile la credite, în timp ce altele au redus dobânzile la depozite, potrivit brokerilor.

Pentru buzunarele clienţilor, diferenţele sunt uriaşe faţă de luna decembrie, mai spun specialiştii. Scandalul între stat şi instituţiile financiare a trecut deja la un alt nivel. Fiscul a început controalele la bănci pentru a verifica profiturile din ultimii ani.

În războiul dintre stat şi bănci, generat de aşa-zisa "taxă pe lăcomie", victimele colaterale sunt tot românii, spun analiştii. 

Vezi și

IRINA CHIŢU, analist financiar: Ce s-a observat încă de la începutul anului a fost de scădere a dobânzilor la depozite. Sunt patru bănci care au redus dobânzile la depozitele în euro, până la 0.75 puncte procentuale. Şi două bănci care au redus şi la lei până la un punct procentual. 

Practic, o lovitură în economiile clienţilor. Cea mai grea povară este, însă, pe umerii celor care vor dori un împrumut. 

Din cauza cheltuielilor suplimentare, câteva bănci au ales să majoreze dobânzile la credite chiar şi cu peste un punct procentual. Potrivit site-ului de comparații credite finzoom.ro, asta înseamnă că, pentru un credit de 50 de mii de euro, echivalentul în lei, luat pe 30 de ani, o rată este cu 150 de lei mai scumpă faţă de luna decembrie. 

Patru bănci au luat, deja, această măsură. 

DORU ILIESCU, broker de credite: Există semnale că vor urma şi altele care vor creşte aceste dobânzi. Dar există şi alte modalităţi prin care creditele devin mai scumpe, sunt acele clase de risc în care aplicanţii sunt încadraţi de sistemele informatice prin care se aplică la un credit. Tendinţa este ca aplicanţii să fie deja declasaţi. Să fie trecuţi de la o clasă superioară la una mai slabă. 

Consecinţele se vor ţine lanţ, arată estimările analiştilor. 

DORU ILIESCU, broker de credite: Apreciem că undeva pe la jumătatea anului o să constatăm o scădere de 20 de procente la nivel de volume finanţate. 

Guvernanţii acuză băncile de câţiva ani că au câştiguri uriaşe, pe care le scot din ţară, pentru a evita plata impozitului. Fiscul controlează acum două bănci pentru a verifica profitul raportat în perioada 2013-2017 şi, potrivit unor informaţii, urmează şi alte controale. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Lovitură pentru românii care vor împrumut. Băncile au scumpit creditele, din cauza "taxei pe lăcomie"