Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Blocurile tot mai căutate de români. Un apartament de 2 camere poate costa cu 60.000 de euro mai puţin decât unul cu aceeaşi suprafaţă, în aceeaşi zonă

Scumpirea materialelor de construcţii şi creşterea ratelor au făcut uitată goana după apartamentele noi. Cererile pentru locuinţe ridicate după 1977 au crescut cu 30% în ultima lună, spun agenţii imobiliari. Anul construcţiei infuenţează enorm preţul. Proprietăţi aflate pe o rază de 100 de metri, cu suprafeţe comparabile, pot să coste şi dublu, în funcţie de vârstă. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 28.02.2023 , 20:14

Apartamentele construite după 1977 redevin vedetele pieţei, spun agenţii imobiliari. Sunt mai ieftine şi nici nu împovărează viitorii proprietari cu rate enorme, spun experţii. Românii nu se uită, însă, doar la preţ. Locuinţele din imobile construite înainte de 1977 nu au căutare, chiar dacă se vând mai ieftin.

George Manea, broker imobiliar: Avem o reținere din cauza evenimentelor din ultima perioadă pe partea de blocuri construite înainte de '77. Blocurile după '77 sunt la mare căutare, în continuare clienții tind să creadă că sunt construite corect

Anul în care a fost ridicat imobilul influenţează mult preţul locuinţei

Vezi și

În centrul Capitalei un apartament cu 2 camere și o suprafață de 55 mp dintr-un imobil construit în 1966 costa 99.000 de euro, așadar 1.800 euro pe metru pătrat. În aceeași zona, o locuință de 60 mp dintr-un imobil construit în 1987 are prețul de 162.000 de euro. 2.700 euro costa metrul pătrat în acest caz. Dacă preferati un apartament de aceeași suprafață într-un bloc nou prețul este mult mai mare, de 240.000 euro, asadar un cost aproape dublu fata de apartamentul construit într-un imobil din 1987.

Pe acelaşi subiect

Într-o altă zonă din Capitală, Ştefan cel Mare, un apartament dintr-un bloc construit în 1955 costă 61.000 euro. Într-un imobil ridicat 29 de ani mai târziu, preţul creşte la 116.000 de euro. Cu cât blocul este mai nou, cu atât costul pe metru pătrat este mai mare.

În imobiliare, anul nu a început bine

Au fost 33.000 de tranzacţii în ianuarie, cu 44% în scădere faţă de decembrie. Comparativ cu ianuarie 2022, s-au vândut cu 2.000 de apartamente mai puţin.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA: Cererea vine din 2 locuri: pe de o parte sunt tranzacțiile făcute cu cash, pe de altă parte sunt tranzacții realizate cu împrumuturi ipotecare, aceste rate ridicate de dobânda au redus apetitul pt credite imobiliare și implicit pentru cumpărare pe baza de credit.

Cine ezită între vechi sau nou ori nu îşi permite să cumpere un apartament, închiriază locuinţa, iar cererea mare duce la creşterea tarifelor cu 20-30%.

George Manea, broker imobiliar: În Berceni dacă un apartament acum un an jumătate îl inchiriam cu 370 euro, în momentul de față poate ajunge și la 420 de euro. Pe zona de nord în continuare un apartament de 2 camere se învârte în juru de 750 euro pe luna

În funcţie de evoluţia inflaţiei, specialiştii spun că preţurile locuinţelor ar putea scădea în următoarea perioadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » Blocurile tot mai căutate de români. Un apartament de 2 camere poate costa cu 60.000 de euro mai puţin decât unul cu aceeaşi suprafaţă, în aceeaşi zonă