Antena Meniu Search
x

Casa unui român care nu şi-a mai plătit ratele, scoasă la licitaţie. Preţul, cu 30.000 euro mai mic decât media din zonă

Locuințele scoase la licitație după ce propietarii nu au mai avut bani să-și acopere ratele sunt, din nefericire, o realitate a pieței imobiliare din România, dar și din întreaga lume. Cu toate acestea, cazul unui sibian ajuns în această situație a atras atenția presei locale și a publicului național. Mai exact, după ce a fost executat silit, casa acestuia a fost estimată la 352.000 lei, aproximativ 72.000 de euro, notează Turnul Sfatului. Anomalia iese la iveală atunci când comparăm această sumă cu prețul mediu de pe site-urile de profil al imobilelor din zonă: 100.000 de euro.

de Redactia Observator

la 27.02.2023, 19:22

Piața Mare din Sibiu
Casa unui român care nu şi-a mai plătit ratele, scoasă la licitaţie. Preţul, cu 30.000 euro mai mic decât media din zonă - Profimedia

Licitația casei de pe strada Praga ar urma să aibă loc la finalul lunii viitoare, pe 29 martie, banca încercând astfel să recupereze un prejudiciu estimat la 50.000 de euro, stabilit într-un proces încheiat în decembrie 2022.

Nedumeririle legate de cazul acestui sibian care nu și-a plătit ratele au legătură cu prețul cu 30.000 de euro decât media pentru o zonă centrală, dar și cu faptul că piața imobiliară din Sibiu pare a fi, momentan, în creștere indiferent dacă vorbim despre apartamentele din blocurile noi sau vechi și chiar casele individuale. Pentru a afla mai multe despre această situație, reporterii au stat de vorbă cu cel care a evaluat casa.

Ce spun experții despre cazul casei scose la vânzare sub prețul mediu al zonei ?

"Nu pot să nu mă uit la ce se întâmplă acum (n.r. pe piața imobiliară) în comparație cu ce am trăit în perioada 2008-2009. Sunt niște prețuri cel puțin la ofertare foarte ridicate. Atunci, erau oameni care în 2007 au dat pe un apartament cu 2 camere de pe str. Mihai Viteazu 75.000 de euro. După criză, când nu se mai dădeau credite atât de ușor, piața imobiliară se mai reașează. Același apartament ajunsese în 2010 la abia 42.000 euro.

Pe acelaşi subiect

Nu știu dacă nu e o situație similară pe piață acum – adică oamenii cer sume foarte mari pentru că toate s-au scumpit. Dar din câte văd, lucrurile merg către blocaj. Oamenii nu se mai încadrează la credite, care au un rol foarte important în echilibrul pieței. Ridicându-se dobânzile, o rată lunară pentru un apartament de 70-80 mii de euro era anul trecut undeva la 2.000 de lei. Pentru o familie, soț-soție și care mai au un copil, e foarte greu să se încadreze pur și simplu", a declarat evaluatorul.

Scumpirea pieței imobiliare din Sibiu, în ceea ce privește chiriile și vânzările de imobile, se reflectă negativ și în statisticile oficiale. Astfel, deși prețurile sunt mai mari, volumul tranzacțiilor este mai mic. Mai exact, între decembrie 2022 și ianuarie 2023, au avut loc cu 40,45% mai puține vânzări și închirieri.

Daniel Natanail, un agent imobiliar local, subliniază faptul că după această perioadă de scumpire, piața și-ar putea reveni: "Prețurile au crescut exponențial și nejustificat. Au crescut cam cu 30%, dar suntem într-o fază în care văd că se dă puțin înapoi și să scadă din preț. La un moment dat, era în jur de 1650 și 1800 de euro metrul pătrat."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri economice » Casa unui român care nu şi-a mai plătit ratele, scoasă la licitaţie. Preţul, cu 30.000 euro mai mic decât media din zonă