Antena Meniu Search
x

Video Câţi bugetari au salariu peste 25.000 de lei şi ar putea fi impozitaţi suplimentar. Angajaţii din privat ar putea avea parte de acelaşi "tratament"

Guvernul face economii, dar nu se zgârceşte la bâlbe şi la contraziceri. Dacă aseară guvernanţii au discutat supraimpozitarea salariilor mai mari decât al preşedintelui, astăzi declaraţiile au fost nuanţate. Vizaţi de măsură ar putea fi doar cei care cumulează pensia şi salariul şi câştigă mai mult decât şeful statului. Iar îngheţarea salariilor la stat ar fi, de fapt, doar o neintervenție pe o perioadă limitată.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 25.04.2023, 19:32

Vezi și

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: E normal să vii cu o impozitare suplimentară

Nicolae Ciucă, prim-ministru: Nu discutăm despre supraimpozitare

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: Este oportună o OUG care să înghețe absolut toate angajările de la stat.

Marius Budăi, ministrul Muncii: Deci nu vorbim de o înghețare a salariilor, ci vorbim de o neintervenție pe o perioadă limitată

Pe acelaşi subiect

Vizat de supraimpozitare este chiar premierul

Guvernanţii ne dau fiori. Vor să facă economii la buget, dar nu se pun de acord. Printre scenariile luate în calcul sunt: îngheţarea angajărilor la stat şi a salariilor, dar şi impozitarea suplimentară a veniturilor celor care cumulează pensia cu salariul și depășesc salariul președintelui României.

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: Ai niște venituri impuse de la nivel european să ai 7.000, 8.000 de euro la ANCOM, la ASF, la ANRE. Ținând cont că nivelul de salarizare în România nu este cel din UE, este normal ce depășește venitul brut al președintelui să fie impozitat.

Vizat de supraimpozitare este chiar premierul. Şeful Executivului câştigă 33.000 de lei lunar - 18.000 de lei din pensia de militar şi 15.000 din salariul de prim ministru.

30.574 de angajaţi cu salarii între 24.961 lei şi 200.000 de lei burt

În România, sunt peste 1,2 milioane de angajaţi în instituțiile și autoritățile publice. Potrivit cifrelor oficiale, peste 11 mii de bugetari au un salariu mai mare decât cel încasat de șeful statului, adică aproape 25.000 de lei. Cumulat cu angajaţii din mediul privat, peste 30 de mii de români au un salariu de bază brut mai mare decât șeful statului.

Gabriel Biriş, expert fiscal: Ideea asta cu supraimpozitarea celor care cumulat depășesc salariul președintelui, parcă e făcută să nu funcționeze. E o discriminare. La prima sesizare, CCR va confirma.

Potrivt unor surse, supraimpozitarea ar putea fi aplicată şi angajaţilor din mediul privat.

Cătălin Drulă, deputat USR: USR condamnă ferm intenția coaliției PSD-PNL. Soluția pe care USR o propune este tocmai scăderea taxelor, și celor de la privat, și celor din sistemul public

În cele 10 pagini ale proiectului de ordonanţă care ar aduce economii la buget, sunt introduse condiții in plus pentru acordarea unor sporuri.

Cei care deţin titlul de doctor, ar putea primi sporul de 50% din salariul de bază doar daca activeaza in domeniul in care detin acest titlu. Proiectul elaborat de ministerul de finanțe prevede și interdicția de a face parte din mai multe consilii de aministratie. Mai mult, ministerele trebuie să reducă cheltuielile bugetare de la bunuri și servicii cu 10%.

Guvernanţii dau asigurări că Educaţia şin Sănătatea vor fi exceptate de la măsurile de austeritate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Câţi bugetari au salariu peste 25.000 de lei şi ar putea fi impozitaţi suplimentar. Angajaţii din privat ar putea avea parte de acelaşi "tratament"