Antena Meniu Search
x

Bulgaria restricţionează importul de alimente ucrainene. Coadă de camioane cu cereale de 10 km la intrarea în Polonia

Bulgaria restricţionează, temporar, importul anumitor produse alimentare ucrainene după ce, în ultimele zile tot mai multe ţări din Uniunea Europeană au spus NU importurilor din Ucraina. Polonia şi Ungaria le-au interzis, Slovacia le-a suspendat temporar. În România, PSD a anunţat că va cere în coaliţie suspendarea importurilor de produse agro-alimentare, dar premierul Nicolae Ciucă a spus că orice măsură care va fi luată va respecta regulamentul Uniunii Europene. După negocieri cu Kievul, Varşovia a anunţat că va permite doar tranzitul în camioane sigilate şi monitorizate, nu va relua însă importurile.

de Redactia Observator

la 19.04.2023, 14:37

Bulgaria restricţionează, temporar, importul de produse alimentare ucrainene după Polonia, Ungaria şi Slovacia
Camioane stau la o coadă pe peste zece kilometri la punctul de control al frontierei Rava-Ruska de la granița dintre Ucraina şi Polonia, pe 18 aprilie 2023 - Profimedia

Guvernul interimar de la Sofia a adoptat, la reuniunea săptămânală care a avut loc miercuri, o decizie privind introducerea unor restricţii temporare cu privire la accesul anumitor produse ucrainene pe teritoriul Bulgariei, informează BTA.

Potrivit ministrului Agriculturii, Yavor Gechev, Bulgaria a decis să urmeze exemplul altor trei ţări, care sunt îngrijorate că piaţa lor este saturată de cerealele ucrainene. "Avem produse în valoare de mai multe miliarde pe care credem că vom avea dificultăţi în a le vinde şi vom înregistra pierderi, dacă nu luăm măsuri", a spus ministrul Agriculturii, Yavor Gechev.

Informaţia a fost confirmată şi de postul Radio Bulgaria, conform căruia Guvernul de la Sofia a introdus un embargou temporar asupra importurilor de produse alimentare din Ucraina, cu excepţia tranzitului. "Pe parcursul ultimului an, o cantitate semnificativă de alimente a rămas în ţară şi a perturbat lanţurile alimentare. Dacă această tendinţă va continua sau se va intensifica, consecinţele pentru companiile bulgare vor fi extrem de severe. Suntem forţaţi să adoptăm aceste măsuri naţionale pentru că autorităţile europene analizează încă o măsură adecvată", a declarat premierul interimar Galab Donev.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a transmis că acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt "inacceptabile", după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE şi-a deschis piaţa fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi au provocat pierderi sectorului agricol al ţărilor central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor.

Pe acelaşi subiect

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene. Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024. 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, referitor la solicitarea PSD privind suspendarea importurilor de cereale din Ucraina, că orice măsură care va fi luată va respecta regulamentul Uniunii Europene, pentru a nu afecta fermierii din România, menţionând că ţara noastră poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană. România susţine reintroducerea taxelor vamale pentru importurile de cereale din Ucraina (salvgardare accelerată) şi asigurarea doar a tranzitului către statele care au nevoie de cerealele ucrainene.

Polonia şi Ucraina, acord doar pentru tranzit: "Nici măcar o boabă de cereale nu va rămâne în Polonia"

Șoferii de camioane au format ieri o coadă pe peste zece kilometri la punctul de control al frontierei Rava-Ruska de la granița dintre Ucraina şi Polonia. Cele două state au început pe 17 aprilie discuții pentru a ajunge la un acord după ce Varșovia a interzis importurile de cereale ucrainene, o decizie considerată "inacceptabilă" de către Uniunea Europeană. 

În cele din urmă Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru reluarea tranzitului de cereale. Toate vehiculele care vor transporta cereale ucrainene pe teritoriul Poloniei spre alte state vor fi sigilate şi monitorizate. "Am reuşit să creăm mecanisme care să asigure că nici măcar o boabă de cereale nu va rămâne în Polonia", a declarat Robert Telus. Decizia de suspendare a importurilor de cereale ucrainene în Polonia rămâne în vigoare, a declarat, la rândul său, ministrul polonez al Dezvoltării, Waldemar Buda.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Bulgaria restricţionează importul de alimente ucrainene. Coadă de camioane cu cereale de 10 km la intrarea în Polonia