Antena Meniu Search
x

Burse de locuri de muncă pentru românii din construcţii care lucrează în străinătate

Guvernul vrea să îi aducă acasă pe cei aproape un milion de români care lucrează în construcţii, pe şantierele din străinătate. După ce a majorat salariul minim în acest domeniu şi a scăzut taxele, va organiza şi burse de locuri de muncă. Puţini sunt însă cei care vor să se întoarcă acasă.

Vezi și

Guvernul vrea să îi aducă acasă pe cei aproape un milion de români care lucrează în construcţii, pe şantierele din străinătate. După ce a majorat salariul minim în acest domeniu şi a scăzut taxele, va organiza şi burse de locuri de muncă. Puţini sunt însă cei care vor să se întoarcă acasă.

Muncitorii vietnamezi vin cu miile pe şantierele noastre. Începătorii câştigă aici peste 500 de euro pe lună, în timp ce la ei în ţară cu greu ar fi depăşit un salariu de 200 de euro. Pe termen lung, patronii spun că nu sunt o soluţie. Deşi mai harnici şi mai puţin pretenţioşi decât românii, au competenţe limitate şi nu cunosc limba engleză. 

Nu şi pentru muncitorii români, pe care statul îi vrea înapoi în ţară. De la începutul anului, salariul minim în construcţii a ajuns la 500 de euro, adică 2.300 de lei, bani "în mână".

Organizarea unor burse ale forţei de muncă în străinătate este următorul pas. 

MARIUS BUDAI, ministrul muncii: Vom începe, în primă fază, cu Italia în Milano sau Torino- vom vedea, în funcţie de ce ne spun sindicatele din construcţii.

Dacă va avea succes, Guvernul va continua demersul şi în Marea Britanie, Spania sau Franţa.  

CRISTIAN ERBASU, patron firmă de construcţii: Un salariu mult mai bun, un salariu care să se apropie sau chiar să depăşească o mie de euro. Astfel încât ei să poată realiza un venit apropiat cu cel de acolo.

O mie de euro primeşte însă un începător pe marile şantiere din afară. Odată cu experienţa, câştigurile sar şi de 2.500 de euro pe lună. 

Aproape 700 de mii de români lucrează în momentul de faţă în străinătate, doar în construcţii. Neoficial însă, numărul lor este şi mai mare. Italia, Marea Britanie sau Germania sunt ţările în care pleacă cei mai mulţi. 

În ţară, 60 de mii de firme ar avea mare nevoie de muncitori.

ADRIANA IEFTIME, preşedinte patronate din domeniul construcţiilor: Sunt căutate toate calificările. Începând de la necalificat, până la inginerul performant, avem deficit de forţă de muncă în toate direcţiile. 

Am mai avea nevoie de cel puţin 70 de mii de angajaţi pentru a face cererilor de proiecte din ţară. 

DANIEL ROŞU, dulgher: Am 39 de ani, 22 de şantier, dar să vină român înapoi să construiască, nu!

BOGDAN CRONT, român plecat în străinătate: Cum e şi situaţia mea - sunt cei care locuiesc aici împreună cu familia, cu copiii; copiii sunt în şcoli, sunt foarte bine integraţi. Noi nu, nu suntem interesaţi de întoarcerea acasă. 

Bursele pentru românii plecaţi în afară vor începe în februarie. În următorii doi ani, statul speră că va reuşi să aducă acasă măcar 10 la sută din muncitorii din construcţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Burse de locuri de muncă pentru românii din construcţii care lucrează în străinătate