Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cabinetul de contabilitate - o afacere profitabilă?

Legislația actuală obligă toate firmele, companiile, instituțiile și persoanele juridice care desfășoară activități economice să își țină contabilitatea financiară și cea de gestiune. Aceeași prevedere se referă și la persoanele fizice care desfășoară activități independente, care nu au cunoștințele necesare pentru a-și asigura contabilitatea pe cont propriu și astfel apelează la serviciile unor contabili specializați. La aceeași soluție recurg și multe firme care nu au un serviciu propriu de contabilitate, astfel că un contabil autorizat nu se poate plânge că nu are clienți.

de Redactia Observator

la 27.08.2020 , 12:05

Cabinetul de contabilitate - o afacere profitabilă? Cabinetul de contabilitate - o afacere profitabilă? - pixabay.com

Așadar, dacă ai terminat ASE-ul sau ai absolvit un liceu economic și deții o diplomă de contabil autorizat, o idee bună este să-ți deschizi un cabinet de contabilitate. Investiția minimă este de aproximativ 15.500 de lei, însă pentru început poți lucra de acasă, iar când vei acumula suma necesară vei putea să treci la amenajarea propriului cabinet.  

Primii pași

Pentru a demara o astfel de afacere, nu ai nevoie la început decât de un calculator sau un laptop pe care să fie instalate programe speciale de contabilitate și o imprimantă pentru listarea documentelor. Cum spuneam, pentru început poți lucra de acasă pentru un număr mai mic de clienți, iar pe măsură ce serviciile tale vor fi tot mai solicitate vei putea să te extinzi, și să înființezi propriul cabinet.

Articolul continuă după reclamă

Pentru asta vei avea nevoie de un spațiu de cel puțin 20 de metri pătrați, dotat cu mobilier de birou, o masă cu cel puțin 4 scaune pentru discuțiile cu clienții, calculator, imprimantă și o mașină ieftină de numărat bani. De asemenea, investiția trebuie să mai acopere licențele pentru programele informatice utilizate, pentru că la acest nivel nu poți risca să lucrezi cu programe piratate. Un soft de contabilitate costă între 4.500 și 10.000 – în funcție de complexitate – iar licențele pentru sistemul de operare și antivirus variază între 4.000 și 5.500 de lei.

Acestea sunt dotările minimale, necesare pentru început, însă pe măsură ce activitatea va deveni tot mai profitabilă, vei putea să te extinzi, să te muți într-un spațiu mai generos și să faci angajări.

Documente necesare

În primul rând, ai nevoie de un document care să ateste că ești autorizat să desfășori activități de contabilitate, iar în această calitate de contabil autorizat poți opta să te înregistrezi ca persoană fizică autorizată (PFA), sau să înființezi o societate cu răspundere limitată (SRL).

Odată înregistrat ca PFA sau SRL trebuie să găsești un spațiu adecvat, iar dacă nu deții un astfel de spațiu, trebuie să iei în calcul și plata chiriei. Înainte de a demara activitatea în cadrul cabinetului de contabilitate, mai ai nevoie de o autorizație de funcționare de la primărie, autorizație PSI de la pompieri și de documente actualizate la zi privind protecția muncii.

Avantajele clienților

Colaborarea cu un cabinet specializat în contabilitate prezintă mai multe avantaje pentru clienți decât angajarea unui contabil propriu, de aceea, astfel de servicii sunt foarte căutate pe piață. În primul rând este vorba de costuri mai reduse, clientul nefiind nevoit să plătească lunar salariu pentru un contabil angajat și nici să suporte costurile aferente softurilor de contabilitate.

Un alt avantaj îl reprezintă economisirea de timp prețios pentru client. Acesta nu mai este pus în situația de a recruta personal, a organiza interviuri de angajare și a face instructajul unui contabil nou angajat, adresându-se direct unui cabinet care îi poate oferi servicii de contabilitate calificate.

Toate firmele de contabilitate au obligația de a încheia asigurări de răspundere profesională, asumându-și totodată integral răspunderea pentru serviciile prestate. Astfel, în cazul unor erori în contabilitate, responsabilitatea revine firmei de contabilitate, care va suporta eventualele amenzi și sume datorate de client, folosind asigurarea de răspundere profesională.

Ținând cont de toate acestea, ai toate motivele să demarezi o afacere pe cont propriu și să-ți deschizi propriul cabinet, avantajele fiind mai mari decât în cazul în care ai lucra în calitate de angajat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri economice » Cabinetul de contabilitate - o afacere profitabilă?