Antena Meniu Search
x

Video Calea spre succes "deschisă" cu 250 de euro. Povestea Adinei, care şi-a schimbat radical viaţa după un anunţ pe Facebook

Calea spre succes începe uneori cu hotărârea de a o lua de la zero. Reconversia profesională vine cu multe provocări, dar cum e permanent lipsă de forţă de muncă, pregătirea viitorilor specialişti e profitabilă pentru toată lumea. Aşa au apărut şi şcolile private de IT, în care cei care vor să se angajeze în domeniu învaţă să devină programatori. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 24.08.2022, 14:21

Vezi și

Adina Gaciu este absolventă de Finanţe - Bănci, iar în urmă cu şapte ani îşi urma cariera pentru care s-a pregătit în facultate. Domeniul bancar îi oferea suficiente beneficii, însă nivelul său de satisfacţie profesională nu creştea proporţional cu anii de experienţă. "Mi-am dat seama că domeniul bancar sau orice alte domenii conexe nu m-ar fi împlinit din punct de vedere profesional sau pe mine, ca om", povesteşte Adina Gaciu, software engenieer.

Un anunţ pe Facebook avea să îi schimbe viaţa: în Craiova începuseră să fie predate cursuri de IT la o şcoală privată. Nu a stat pe gânduri şi s-a înscris. A început cu modulul pentru începători şi şi-a clădit cariera la care visa cu paşi mărunţi, dar siguri. Nu a fost uşor, dar a meritat efortul. Acum lucrează pentru cel mai mare producător de software din lume.

"Ai momente în care efectiv simţi că poate nu înţelegi foarte bine toate datele problemei şi atunci îţi vine să renunţi. Dar tragi un pic aer în piept şi asta contează cel mai mult, să te autodepăşeşti", crede Adina Gaciu, software engineer. 

Sabin Iliescu, unul dintre mentorii şcolii de IT, spune că e nevoie de curaj pentru a face tranziţia spre un nou domeniu, dar şi de multă muncă. "Un astfel de curs, odată început, necesită efort. De multe ori, chiar şi după terminarea cursurilor mai este nevoie de o perioadă de acumulare de cunoştinţe", adaugă Sabin Iliescu, mentor.

Pe acelaşi subiect

De cel puţin şase luni de studiu e nevoie pentru a ajunge să lucrezi în domeniu. Costul începe de la 250 de euro pe lună, dar trebuie privit ca o investiţie, spun specialiştii. "Avem un număr de peste 70%, 80% din absolvenţi care s-au angajat la firme de IT nu numai din Craiova, chiar şi din Bucureşti, chiar şi din Cluj. Am avut şi poveşti cu oameni de peste 50 de ani care au făcut cursurile şi chiar s-au angajat. Nimeni nu le dădea nicio şansă", spune George Ciulacu, reprezentant şcoală.

Pentru a ajunge să fii şi cursant, e nevoie să treci cu brio de trei teste: unul de logică şi softskill, unul de limbă engleză şi un test tehnic. În medie, 40% din cei care se înscriu renunţă încă din această etapă. Ceilalţi sunt vânaţi de angajatori.

"Este şi un deficit de forţă de muncă la nivel global. Deci cererea a crescut, dar şi provocările pentru a reuşi să atragem şi să păstrăm specialişti în domeniu sunt din ce în ce mai mari", afirmă Sorin Găvănescu, reprezentant firmă IT. Potrivit estimărilor, deficitul de forţă de muncă în ţara noastră în domeniul IT se ridică la peste 15.000 de posturi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Calea spre succes "deschisă" cu 250 de euro. Povestea Adinei, care şi-a schimbat radical viaţa după un anunţ pe Facebook