Antena Meniu Search
x

Video CAMERA ASCUNSĂ. Reacţia unei vânzătoare când clientul încearcă să plătească 4 lei cu cardul

În România sunt încă magazine care le cer clienţilor bani cash, deşi au şi dispozitive pentru plata cu cardul. Altele chiar le oferă reduceri celor care scot fizic banii. În timp ce comercianţii dau vina pe comisioanele interbancare, specialiştii spun că nu se justifică şi în plus clienţii nu pot fi obligaţi să aibă bani la ei.

de Redactia Observator

la 21.04.2023, 19:57

Vezi și

În magazinul din imagini, unde au fost filamte scene cu camera ascunsă, se poate plăti cu cardul doar dacă tu cumperi de mai mult de 10 lei. În altul se face reducere 10% dacă plăteşti cu bani cash.

Cash sau card? Reacţia unei vânzătoare

  • Vânzător: 4 lei? De la 10 lei în sus
  • Client: De ce de la 10 lei?
  • Vânzător: Nu ştiu... Aşa ne spune. Că plăteşte foarte mult...
  • Client: Comision?
  • Vânzător: Comision, da. Eu fac ceea ce mi se spune.

Clienţii spun că s-au obişnuit cu această practică. "Chiar astăzi mi s-a întâmplat! În gherete din acestea din care vedeţi şi dumneavoastră! Nu avem sau nu merge! Că nu merg deocamdată aparatele! Mă gândesc că poate ar fi o problemă a sistemului. Lipsă de internet, lucruri de felul acesta", spune un client. Cea mai frecventă scuză este că POS-ul nu merge sau nu are reţea. 

Pe acelaşi subiect
  • Client: Se poate plăti cu cardul?
  • Recepţionist: Da, în principiu, da... Dacă nu face vreo figură POS-ul. 

Explicaţiile comercianţilor, contrazise de experţi

"Comercianţii spun că motivul pentru care le cer clienţilor bani cash, deşi au POS, este comisionul interbancar. Specialiştii însă, au alte explicaţii", arată Ingrid Tîrziu, reporter Observator. "Îşi doresc mai mult cash să aibă în casă pentru diverse achiziţii rapide. Nivelul comisioanelor a scăzut destul de mult în ultimii ani, astfel încât nu este o povară financiară pentru ei acceptarea la plată a unui card", explică Adrian Tomaşescu, şef departament carduri, reţea bancară.

Clienţii însă nu sunt obligaţi să aibă bani în portofel. "Consumatorul trebuie să ceară acest lucru şi să refuze să facă o altă plată, în numerar, de exemplu", susţine Adrian Codîrlaşu, analist economic.

Dacă în micile magazine se plăteşte mai greu cu cardul, recuperăm la alte servicii. "Suntem pe un loc fruntaş, de exemplu, în transportul public, unde suntem numărul doi în Europa, după Marea Britanie, în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii care au loc în transportul public în marile oraşe", spune Adrian Tomaşescu, şef departament carduri, reţea bancară.

Tranzacţiile cu POS, creştere de 30%

De altfel, volumul de tranzacţii la POS a crescut cu aproape 30%, în ultimul an. Specialiştii sunt optimişti şi spun că într-o zi vom putea plăti cu telefonul sau cu cardul, aproape peste tot în România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » CAMERA ASCUNSĂ. Reacţia unei vânzătoare când clientul încearcă să plătească 4 lei cu cardul