Antena Meniu Search
x

Video Când ajung în piețe și cât vor costa roșiile și castraveții de Matca. Fermierii au plantat deja răsadurile şi se lucrează la foc automat

Pregătiri intense pentru recolta de trufandale, în solariile de la Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară. Fermierii au plantat deja răsadurile şi se lucrează la foc automat. Totul ca să iasă cât mai repede roşiile şi castraveţii de primăvară. Noaptea se face focul, pentru că vremea este încă foarte rece, iar ziua, fermierii au un ajutor de nadejde: bondarii, care polenizează non-stop.

de Adrian Obreja

la 10.03.2024, 09:57

Vezi și

În comuna Matca din judeţul Galaţi e forfotă mare. Fermierii muncesc de zor în solarii pentru ca oamenii să poată cumpăra legumele româneşti cât mai curând.

Costel, fermier: Aici avem castraveţii şi în spate de tot am roşiile.

Reporter: Câte fire şi cam cât durează să fie plantate toate astea?

Costel: Păi cam într-o juma de zi aici, cam patru mii de fire. În juma de zi, patru persoane, cam o mie de fire pe persoană.

Pe acelaşi subiect

Castreveţii au fost plantați încă de la sfârşitul lunii trecute. 

 Adrian Obreja, reporter Observator: Peste două săptămâni din acest moment, castravetele, planta pe care o vedeţi, va fi înaltă cât mine şi gata de cules.

Fermierii mai curajoşi încearcă soiuri noi

Ardeiul gras urmează să fie pus şi el în pâmânt în doar câteva zile. Dacă cei mai mulți fermieri se axează pe soiurile de legume clasice, unii sunt mai curajoşi şi încearcă soiuri noi.

Costel: E rădăcină de ardei sălbatic, portaltoiul ăsta. Vezi, e altoit aici.

Reporter: Şi, dacă se dovedeşte a fi mai rezistent la boli, la absolut orice?

Costel: Obligat că ne mutăm pe ei.

Roşiile au fost şi ele plantate la finalul lunii februarie, iar anul acesta, agricultorii încearcă un soi nou de roșii.

Costel: Folosesc gigawak-ul (n.r. - soi de roşie). E ca o pară, aşa arată, e creaţă, numai că ea este roşie. Se zice că-s mai gustoase, cum era gustul de altădată.

Pentru că vremea este foarte rece, sistemul de încălzire încă funcționează. 

Costel: Căldura mai greu, acum fiind frig... foc toată noaptea. 

Fermierii sunt ajutaţi de bondari

Iar pentru a ne pune pe masă cele mai bune legume, fermierii sunt ajutaţi de bondari. Fără ei, roşiile, ardeii sau castraveţii nu ar exista.

Costel: E 99,9% sigur că polenizează plantele şi fac fructe. Un stup duce până la 2.000 de mp.

Adrian Obreja, reporter Observator: Există și fermieri, foarte puțini de altfel în Matca, care au plantat castraveții încă din luna ianuarie, iar acum sunt gata de cules. Și sunt foarte buni la gust. 

Peste trei săptămâni vor ieși pe piaţă castreveţii de Matca şi vor costa în jur de 15 lei kilogramul. Iar în luna mai vor apărea şi primele roșii. Prețul lor va fi tot în jurul la 15-17 lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Când ajung în piețe și cât vor costa roșiile și castraveții de Matca. Fermierii au plantat deja răsadurile şi se lucrează la foc automat