Video La piaţă costă 60 de lei kg, dar în alte părţi se vând şi la jumătate de preţ. Unde se găsesc trufandalele ieftine
Urzicile, cele mai aşteptate trufandale, au apărut deja în pieţe. Dar sunt mai scumpe decât carnea sau fructele de mare. Concret, un kilogram ajunge să coste chiar şi 60 de lei. Avem însă un pont: în supermarket se găsesc la jumătate de preţ.
Munca şi pofta se plătesc scump. Un kilogram de urzici în piaţă costă practic mai mult decât un kilogram de carne. "Aşa arată un kilogram de urzici în varianta lor proaspătă, o sacoşă plină. Pentru ele, însă, vom scoate din buzunar 60 de lei", transmite Clara Mihociu, reporter Observator.
Cât costă 1kg de urzici la piaţă
- Reporter: Câte ore vă ia să culegeţi un kilogram de urzici?
- Comerciant: O zi întreagă două-trei kilograme. Stai o zi la cules, a doua zi vii şi le vinzi.
Faţă de anul trecut, preţul este chiar dublu în pieţe. Cu toate astea, oamenii cumpără. "25,5 lei grămăjoara. Cam scumpe, dar nu mâncăm în fiecare zi. Mâncăm o dată la lună. De poftă, mai e şi pentru sănătate", spune un client. "Cam multişor, la pensiile noastre mici... Le mai lăsăm să crească, să fie mai ieftin", zice altcineva. "Sunt scumpe. Dar ştiţi ce greu se curăţă? Mă gândesc şi munca celor de la ţară", adaugă un client.
Se găsesc şi la jumătate de preţ
Preţurile sunt la jumătate în supermarket. O pungă cu 500 de grame costă 15 lei la raft. Pentru cumpărători munca începe odată cu prepararea. Spălatul şi curăţatul urzicilor este un ritual în sine. De aici, reţeta este simplă. Atenţie, însă, urzicile se înjumătăţesc după fierbere.
"Facem un sos din ceapă, roşii, ulei, după care lăsăm. Când sosul va fi gata vom adauga urzicile noastre opărite. Vă daţi seama că dintr-un kilogram cred că vor rămâne undeva la 400-500 de grame. Urzica fiind sălbatică o să aibă un gist mai aspru. Adăugăm spanac şi fiecare ce doreşte", arată Florin Vechiu, bucătar.
Cea mai bună combinaţie este cu ouă ochiuri şi mămăligă. Pe lângă gustul unic, urzicile sunt si foarte sănătoase. "Urzicile sunt extraodinare din punct de vedere nutriţional. În primul rând, au acid folic, ceea ce îl găsim foarte rar în zona de legume şi fructe, au un aport foarte bun de vitamina A. Dacă discutăm despre o cantitate care să ne permită nişte beneficii reale asupra sănătăţii, vorbim despre 300 de grame pe o servire, măcar de 2-3 ori pe săptămână", recomandă Ionuț Ignat, nutriționist.
Urzicile nu sunt singurele care au invadat tarabele. La mare căutare este şi leurda, usturoiul sălbatic, care în pieţe se vinde cu 3 lei legătura.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰