Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Când se ia ultima pensie în caz de deces al beneficiarului

În România mor în fiecare lună între 25.000 şi 30.000 de persoane, iar în cele mai multe dintre cazuri vorbim despre pensionari, astfel că este important să vedem când se ia ultima pensie în caz de deces al beneficiarului.

de Redactia Observator

la 03.11.2023 , 14:31

În România se înregistrează undeva între 25.000 şi 30.000 de decese în fiecare lună În România se înregistrează undeva între 25.000 şi 30.000 de decese în fiecare lună - Profimedia
  • În România se înregistrează undeva între 25.000 şi 30.000 de decese în fiecare lună.

Toată lumea ştie că România are o populaţie îmbătrânită. Din acest motiv, numărul de decese creşte de la an la an, astfel că s-a ajuns într-un moment în care în fiecare lună mor undeva între 25.000 şi 30.000 de persoane.

Cum cei care mor sunt, în majoritate, persoane în vârstă este important de văzut ce se întâmplă cu pensiile acestor persoane în caz de deces.

Când se virează ultima pensie în caz de deces

Articolul continuă după reclamă

În principiu, ultima pensie poate fi încasată în luna în care a survenit decesul, indiferent că vorbim despre moartea beneficiarului înainte sau după momentul în care ar fi trebuit să încaseze pensia.

Pe acelaşi subiect

Evident, în cazul în care pensia trebuie ridicată sau încasată după momentul decesului, atunci aceasta ar urma să fie ridicată sau încasată de o altă persoane.

Cine poate să ridice de la Poştă ultima pensie

Conform legislaţiei în vigoare, ultima pensie a unei persoane decedata ar putea fi ridicată de o rudă, în baza anumitor documente. În principiu, vorbim despre soţia supravieţuitoare sau soţul supravieţuitor ori de copii.

Doar în anumite cazuri se mai poate ajunge ca părinţii să încaseze pensia pentru persoana decedată. În cele din urmă, dacă nu există persoane care să se încadreze în categoriile amintite, putem vorbi şi despre alţi moştenitori care ar putea ridica pensia respectivă.

Ultima pensie de handicap în caz de deces

În cazul în care survine decesul unei persoane cu handicap situaţia este aproximativ asemănătoare. Legislaţia în vigoare spune că "prestațiile sociale rămase neîncasate de către persoana cu handicap decedată, reprezentând indemnizația și/sau bugetul personal complementar pe luna în care a avut loc decesul, și, după caz, prestațiile sociale cuvenite și neachitate până la deces se plătesc soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori".

De asemenea, trebuie precizat că pensia respectivă poate fi ridicată în momentul în care se prezintă certificatul de deces al beneficiarului, documentul care atestă calitatea de moştenitor, dar, eventual, şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că există mai mulţi moştenitori, dar că aceştia renunţă la drepturile avute asupra pensiei respective.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Când se ia ultima pensie în caz de deces al beneficiarului