Antena Meniu Search
x

Video Cu salarii mari, încasate la oraş, şi-au luat case ieftine la ţară. Românii care s-au mutat fără regrete, cu joburi bune, la sat

Ce aţi alege între viaţa la oraş şi un salariu mare sau viaţa la ţară şi un venit ceva mai mic? Grea alegere. Nu e o decizie pe care să o iei peste noapte, deşi trendul este cât se poate de evident dacă ne uităm în statisticile Institutului Naţional de Statistică. În ultimul an, casele de la ţară şi traiul acolo, aproape de natură, au devenit tot mai râvnite. Sunt tot mai mulţi români care au înţeles că mirajul marilor oraşe este, până la urmă, o minciună. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 01.11.2023, 17:41

Vezi și

Distanţa faţă de oraş a devenit un compromis mai uşor de acceptat pentru românii care s-au săturat de aglomeraţia urbană. După o viaţă trăită în Cluj, doamna Maria a decis să se mute la ţară, într-o comună situată la 25 de kilometri de oraş. "Cel mai tare mă deranjează aglomeraţia. Aici e linişte, linişte totală. Te delectezi numai stând şi privind cerul", spune Maria Crişan, localnică.

Viaţa la ţară câştigă teren

Conform Institutului Naţional de Statistică, populaţia urbană a scăzut cu aproape 1%, iar cea de la ţară a început să crească. 

"În ultimul an, aproape 30.000 persoane au plecat dinspre urban spre rural, cam cât un oraş de mărimea Dejului sau a Făgăraşului. Numărul va continua să crească, pentru că aproape trei sferturi din autorizaţiile de costrucţie rezidenţiale, fie că vorbim de case sau de blocuri, sunt pentru mediul rural", transmite Alex Prunean, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Specialiştii au şi o explicaţie pentru dorinţa de a ne întoarce la natură. "În ultimii cinci ani, oraşele au devenit mult mai restrictive din punct de vedere al construcţiilor. Locurile de muncă de la oraş din zonele High-Tech favorizează ruralizarea", spune Norbert Petrovici, sociolog.

De ce vor tinerii să se mute la sat

Aşa a devenit satul din ce în ce mai atractiv şi pentru tineri, mai ales dacă job-ul le permite un program flexibil. "Avantaje: natură, aer curat. Dezavantaje: drumul spre Cluj. Am vrut să scap de aglomeraţia din Cluj. Muncesc încă acolo, dar lucrez de acasă", povesteşte un tânăr.

Cu toate acestea, mai avem aproximativ 120 de localităţi rurale care nu mai au nici măcar un locuitor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Cu salarii mari, încasate la oraş, şi-au luat case ieftine la ţară. Românii care s-au mutat fără regrete, cu joburi bune, la sat