Antena Meniu Search
x

Video Căpşunile româneşti, ocolite de cumpărători, deşi sunt mai ieftine faţă de cele din import. Care ar fi explicaţia

Deşi sunt mult mai gustoase şi chiar mult mai ieftine, căpşunile româneşti se cam strică pe tarabe. Iar asta se întâmplă deoarece clienţii preferă să cumpere din supermarket marfă din import. Totul, spre paguba producătorilor locali, care rămân cu marfa nevândută. Oamenii se plâng că investesc foarte mult în producţie însă, la sfârşit, nu se aleg cu mai nimic. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 31.05.2022, 17:52

Vezi și

Daniel are în localitatea Halmeu din Satu Mare o cultură de căpșuni întinsă pe o suprafață de două hectare. În această perioadă a anului, de la cinci dimineaţa şi până seara bărbatul se ocupă cu culesul, aranjatul și vânzarea fructelor pe piața en gros.

Daniel Hotca, producător local: Anul acesta nu prea se merită, deoarece preţul este cam mic pentru noi şi e un pic cam dezamăgitor să vezi că în supermarket-uri se vând undeva la 20 de lei, iar noi primim pe cantităţi mari, adică en gros, undeva la 5, 6 lei.

Căpşunile se vând mai bine în supermarketuri 

Însă puțini sunt cei care ajung să cumpere direct din câmp. Şi nici la piaţă nu se mai înghesuie lumea. În schimb, în supermarket-uri este mereu aglomeraţie. 

Pe acelaşi subiect

Daniel Hotca, producător local: Cred că le e un pic mai comod sau mai uşor şi mulţi se gândesc la căpşuna din supermarketuri că e mai controlată, adică nu au atâtea substanţe, nu au atâtea soluţii ceea ce e total greșit.

Acolo le place lor să cumpere. Aici dacă vin spun că este scump, spune un alt producător local. 

Diferenţe mari de preţ între căpşunile din import şi cele din pieţe 

În supermarket-uri, prețul unui kilogram de căpşuni din import ajunge şi până la 20 de lei. Asta, în timp ce în pieţe, cele româneşti nu sar de 8 lei kilogramul. 

Sunt care stau la bloc şi nu vin la piaţă că e departe, spune un localnic.

Sunt foarte ocupați şi ies seara de la serviciu şi atunci sigur că este mult mai comod să-şi procure de acolo produsele deşi, de multe ori, nu sunt de cea mai bună calitate, afirmă o femeie.

În aceste condiții, recolta din acest an nu va aduce profit producătorilor locali. Ei sunt de părere că statul ar trebui să ia măsuri pentru a-i încuraja pe români să cumpere cât mai multe produse autohtone. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Căpşunile româneşti, ocolite de cumpărători, deşi sunt mai ieftine faţă de cele din import. Care ar fi explicaţia