Antena Meniu Search
x

Video Carburanţii se scumpesc pe bandă, iar şocul pentru şoferi ar putea veni pe 5 februarie

Scumpiri mici, dar dese şi cu efecte în lanţ. Preţul carburanţilor a crescut în trei săptămâni cu peste 50 de bani pe litru, din cauza cotaţiei petrolului şi a anulării subvenţiei. De ieftiniri nu poate fi vorba, dimpotrivă: peste două săptămâni intră în vigoare embargoul pentru combustibil produs din ţiţei rusesc. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 23.01.2023, 20:48

Vezi și

Celelalte companii petroliere au urmat imediat exemplul liderului pieţei de carburanţi din România.

Mihai Nicuţ, jurnalist energie: Au fost cam la 5 bani pe litru. Dar sunt foarte dese. Au fost momente în care într-o zi se scumpea benzina, a doua zi s-a scumpit motorina şi peste două zile ambele. 

"Zilnic, creşte câte puţin, câte puţin.

La cât credeţi că vom ajunge?

Pe acelaşi subiect

Se ajunge iar la 7 lei.''

"Ca să bagi un plin, de exemplu, pentru asta trebuie să bag 3 milioane jumate, 4 milioane." 

Acum, în ţară, benzina se vinde cu un preţ mediu de şase lei 50, iar motorina, cu 7 lei şi 65 de bani. 

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România: Preţul petrolului, atât brent, cât şi WTI, a înregistrat creşteri. Creşteri undeva la 10-15%. Creşterile au fost constante, şi de aici majorările constante de preţuri operate de către distribuitorii de combustibil. 

Şocul pentru şoferi ar putea veni pe 5 februarie

Faţă de ultima zi a anului trecut, benzina s-a scumpit cu 49 de bani, iar motorina cu 51 de bani pe litru. Dacă e să facem o comparaţie cu luna precedentă, atunci când încă era în vigoare compensarea de 50 de bani de la pompă, preţul pentru un litru de benzină a crescut cu 8 procente, iar pentru unul de motorină cu 6,7%. Ceea ce înseamnă că acum, pentru un plin de 50 de litri de carburant, plătim cu 24 de lei în plus, în comparaţie cu 30 de zile în urmă. 

Preţurile de la pompă ar putea creşte semnificativ, cred economiştii. Principala cauză - embargoul pe combustibilii produşi din ţiţei rusesc, care intră în vigoare pe 5 februarie. 

Mihai Nicuţ, jurnalist energie: Va fi o presiune pe ofertă. Oferta să fie mai mică decât cererea, în condiţiile în care cererea este preconizată să crească. Vor începe lucrările agricole. Şi doi, lumea se aşteaptă la continuarea războiului. 

Adrian Negrescu, analist economic: Nu este exclus ca în săptămânile viitoare să vedem, din nou, la pompă preţuri de peste 8 lei pe litru. Dacă China, poate cel mai mare consumator de petrol din lume, îşi va relua producţia industrială, după perioada de lockdown, este de aşteptat ca preţul petrolului să crească pe toate pieţele. 

Guvernul promite că reintroduce subvenţia dacă scumpirile continuă. Experţii din energie cred că marile companii ar putea refuza să suporte o parte din compensare din profitul lor, după ce statul le-a impus taxa de solidaritate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Carburanţii se scumpesc pe bandă, iar şocul pentru şoferi ar putea veni pe 5 februarie