Video Cele 240 de apartamente de lux, ridicate chiar lângă plaja din Corbu, sunt istorie. Dezvoltatorul voia să le vândă cu 300.000 euro fiecare
Plaja Corbu ar putea rămâne la fel de sălbatică pe cât o ştim. Judecătorii au decis să anuleze autorizația şi certificatul de urbanism pentru un mare complex imobiliar, format din 24 de construcţii. Era de altfel doar primul pas spre transformarea zonei aflată în patrimoniul UNESCO în staţiune turistică.
La doi paşi de plaja de la Corbu, se ridicau 240 de apartamente exclusiviste. Casele de vacanţă ar fi costat peste 300.000 de euro fiecare. Reclamaţiile au început să curgă în urmă cu mai mult de un an, atunci autorităţile au fost în inspecţie şi au descoperit mai multe nereguli.
Steluţa Popescu, comisar şef Garda de Mediu: S-a constat că nu s-au respectat prevederile din acordul de mediu. În loc să se facă fundaţii pe piloni metalici, au făcut fundaţii de beton. Planşeele, la fel, trebuiau făcute din lemn şi s-au făcut din beton şi alte deficienţe.
Verificările ulterioare au arătat și că intabularea terenului s-a făcut abuziv. Acum, instanţa a decis oficial.
Prefect Corbu: Urmare a unor sesizări transmise de Inspectoratul de Stat în Construcţii, în 2022, instituţia prefectului a solicitat instanţei de contegios administrativ desfiinţarea a două autorizaţii de construire emise de Primăria Corbu. Într-unul dintre cazuri, instanţa s-a pronunţat desfiinţând autorizaţia de construire şi certificatul de urbanism aferent.
Dezvoltatorul a fost amendat de Garda de Mediu cu 100.000 de lei și de Poliție cu 50.000 de lei
Lucrările în zona au fost oprite încă de anul trecut. În plus, dezvoltatorul a fost amendat de Garda de Mediu cu 100.000 de lei și de Poliție, cu 50.000 de lei.
Andreea Filip, reporter Observator: Ca măsură complementară s-a dispus sistarea activităţii de construire a imobilelor, desfiinţarea lucrărilor şi readucerea terenului la starea iniţială.
Steluţa Popescu, comisar şef Garda de Mediu: Garda de Mediu a aplicat sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor din acordul de mediu, emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi s-a dispus ca şi sancţiune complementară demolarea lucrărilor care au fost făcute şi aducerea terenului la starea iniţială.
De aducerea terenului la forma iniţială trebuie să se ocupe primarul, care de altfel voia să transforme Corbu înstaţiune.
Prefect Corbu: Dacă această desfiinţare a autorizaţiei se va menţine, primarul este cel care trebuie să solicite desfiinţarea construcţiei şi readucerea terenului în formă iniţială.
Vasile Lumânare, primar Corbu: Noi ne dorim să o aducem undeva la un statul de staţiune turistică şi atunci clar altele vor fi taxele, impozitele.
Zona Corbu face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și are statut de "Site Natura 2000″. Rezervaţia este primul sit natural din România înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO: Este de înţeles pentru toată lumea că nu poţi să construieşti pe plajă, dar şi dincolo de limita nisipului unde începe să se formeze vegetaţia. Este unică la nivel mondial, e protejată.
Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰