Antena Meniu Search
x

Video Casa Verde Fotovoltaice 2023. Românii care riscă să piardă finanţarea de la stat. O condiţie trebuie îndeplinită în cel mult 90 de zile

După bătaia pe subvenţiile pentru fotovoltaice, cei 90 de mii de beneficiari ai programului Casa Verde îşi aleg acum instalatorii. 500 de firme se află pe lista publicată, cu întârziere, de autorităţi. Cei care vor să-şi producă singuri energie au la dispoziţie 90 de zile să încheie un contract pentru montajul instalaţiei.

de Redactia Observator

la 07.09.2023, 20:04

Vezi și

Andrei vrea să scape de povara facturilor. S-a înscris în programul "Casa Verde" şi acum caută un instalator autorizat. Acesta va verifica actele pe care le-a încărcat în aplicație și va decide dacă îndeplineşte condițiile. 

Andrei, aplicant: M-am uitat în primul rând să văd dacă îmi sună cunoscut şi dacă din acea listă am vreo recomandare de la cineva cunoscut. Am aşteptat foarte mult. S-a tot amânat publicarea listei.

În cât timp trebuie găsit instalatorul potrivit

Solicitanţii au obligaţia ca în termen de 90 de zile să-şi găsească instalatorii, altfel vor pierde finanţarea. Bătaia pe clienţi este acerbă. 

Pe acelaşi subiect

Dan Tudose, manager firmă instalare panouri: Urmează ca beneficiarii înscrişi în platformă să selecteze instalatorul cu oferta cea mai bună şi cea mai apropiată de puterea instalată iar în 30 de zile, instalatorul validat poate să se ocupe de validarea documentelor care au fost înscrise în această platformă informatică. 

Prin programul "Casa Verde", 20.000 de lei dă statul, iar 2.000 de lei trebuie să plătească beneficiarul. Cu aceşti bani vă puteţi instala pe casă 6 panouri cu o putere de 3 kW. Sistemul poate produce 3.500 de kWh pe an, adică în medie 300 de kWh pe lună. Mare atenţie: v-aţi putea asigura consumul doar în zilele cu soare. Când produceţi mai mult, puteţi introduce surplusul în sistem şi tot de acolo veţi putea primi înapoi în anotimpul rece. 

Ce recomandă experţii în energie

Suma finanţată de stat se scade din valoarea totală a facturii, iar diferenţa e suportată de beneficiar din surse proprii. Experţii în energie ne sfătuiesc să fim atenţi la ofertele care sună prea bine. 

Adrian Vintilă, expert în energie: Sunt poate instalatori care promit putere instalată pentru cofinanţarea minimă, dar dacă ne uităm în detaliu pe ofertă vedem defapt că acolo este vorba doar despre o suplimentare a numărului de panouri.  

La ora actuală, sunt racordați aproape 200 de prosumatori pe zi. În total, sunt 80.000 și se estimează să ajungă la circa 140.000 până la sfârșitul acestui an. 

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Nu se compară producerea energiei electrice cu modul de producere a energiei nucleare, dar putere instalată, cu aceşti 1,75 de miliarde, aproape că instalăm o putere similară cu un reactor nuclear de la Cernavodă. 

Cei mai mulți  beneficiari se află în Ilfov, Timiș, Dolj, Arad şi Argeș. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri economice » Casa Verde Fotovoltaice 2023. Românii care riscă să piardă finanţarea de la stat. O condiţie trebuie îndeplinită în cel mult 90 de zile