Antena Meniu Search
x

Video Cât a ajuns acum să coste un an de vechime în muncă, pentru pensie. De la 1 septembrie 2023 opţiunea va dispărea pentru români

În mai puţin de o lună, ne luăm adio de la cumpărarea vechimii în muncă. Cei care nu au cotizat suficient de mulţi ani încât să primească pensie îşi mai pot cumpăra "vechime" doar până la sfârşitul acestei luni. În prezent, legislaţia pentru ieşirea la pensie prevede o cotizaţie minimă la asigurările sociale de 15 ani. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 09.08.2023, 15:34

Vezi și

Termenul privind cumpărarea de vechime în muncă nu a fost prelungit, după ce o iniţiativă în acest sens a fost respinsă în Parlament. Aşa că ziua limită a rămas 31 august.

În prezent, legislaţia prevede că este nevoie ca pentru a ieşi la pensie să existe o vechime de 15 ani şi 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă.

Cât te costă să cumperi o lună vechime sau un an vechime

Se pot cumpăra până la 6 ani de vechime, iar cotizaţia este de 750 de lei pe lună sau 9.000 de lei pe an. Plata contribuţiei se face eşalonat sau într-o singură tranşă.

În ultimii ani au fost încheiate peste 22.000 de contracte, iar astfel s-au strâns peste 258 de milioane de lei.

FOTO: Octav Ganea / Inquam Photos

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Cât a ajuns acum să coste un an de vechime în muncă, pentru pensie. De la 1 septembrie 2023 opţiunea va dispărea pentru români