Video Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de miel în preajma Paştelui. Oamenii sunt şocaţi de preţuri
Atenţie de unde vă cumpăraţi carnea de miel pentru Paşte! Târgurile clandestine şi mieii la portbagaj sunt un pericol pentru sănătate, avertizează Protecţia Consumatorului. În pieţe şi supermarketuri, oamenii sunt şocaţi de preţuri şi cumpără câte puţin. Un kilogram de carne de miel ajunge şi la 65 de lei.
Descinderi într-un târg clandestin de miei din Dolj. Când au văzut că jandarmii le confiscă marfa, comercianţii de miei au început scandalul. "Nu aveau nici un document care să ateste că a fost sacrificată în condiţii salubre", a declarat Andrei Butaru, DSV Dolj. "Unde să tăiem? N-avem unde! Decât acolo. Avem vreo 100 şi ceva de miei", se apără oamenii. Legea ne permite să cumpărăm carnea de miel direct de la producător, dacă acesta are punctul de sacrificare autorizat. În cazul acesta, vom primi la mână documente de însoţire a cărnii, care să certifice că o vom folosi în scopul consumului propriu.
În supermarketuri, carnea de miel ajunge şi la 65 de lei pe kilogram
"Carnea şi organele de miel trebuie să fie însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi să fie marcate corespunzător", a declarat Alexandru Bociu, preşedinte ANSVSA. Inspectorii de la Protecţia Consumatorului ne sfătuiesc să nu cumpărăm carne de miel din portbagaj sau alte spaţii insalubre. "Preţul mic s-ar putea să se dovedească a fi unul scump. Tocmai pt că achiziţionând ceva neconform, să fie nevoiţi ca ulterior să treacă prin tot felul de situaţii medicale", a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC. În pieţe şi supermarketuri au început târguielile pentru masa de Paşti. Oamenii se minunează de preţuri.
În pieţe, preţurile pentru un kilogram de carne de miel încep de la 40 de lei. Asta în contextul în care anul trecut puteam cumpăra carnea de miel cu 35 de lei kilogramul. "Toată lumea dă vina pe curent, pe motorină, pe gaze, pe război", a declarat Loredana, comerciant. "Faţă de anul trecut, cumpărătorul a optat pentru jumătate de miel. Nu a mai luat o bucată întreagă", a declarat Marian Grasu, măcelar.
În supermarketuri, carnea de miel ajunge şi la 65 de lei pe kilogram. Specialiştii ne sfătuiesc să fim atenţi la câteva aspecte. "Ne uităm la aspectul cărnii. Să fie o culoare roşiatică, care să ne sugereze faptul că produsul respectiv e proaspăt. Carnea să aibă consistenţă tare, elastică. Carnea care s-a stricat începe să fie populată de diverşi germeni care, odată ajuşi în corpul nostru, produc o infecţie locală", a declarat Şerban Damian, nutriţionist. În ciuda riscurilor, oamenii sunt în continuare tentaţi de surse dubioase. Pe Internet, comerţul cu miei e în floare. In perioada Sărbătorilor Pascale în România se sacrifică în jur de 100.000 de miei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰