Video Familia care de 7 ani vine din Covasna până-n Capitală pentru a îndulci bucureştenii: "Sunt pregătite la foc de lemn și după metode tradiționale"
S-a dat startul târgurilor de Florii în toată ţara. În capitală, parcul Herastrău s-a umplut încă de dimineaţă cu mirosuri ispititoare. Turiştii străini au fost primii la standurile cu pască şi cozonac. Bucureştenii s-au înfruptat cu zacusă, iar cei mai nerăbdători cu drob de miel. Cine vrea să respecte tradiţia de post poate să meargă în parcul IOR - găseşte un târg plin cu peşte la grătar şi borş lipovenesc.
E vestitoarea Paştelui, sărbătoarea Floriilor, şi mult asteptată de toată lumea. Copiii sunt în vacanță, iar adulții se pregătesc deja de bucuria Învierii. Și pentru că a ieșit soarele în București, s-au deschis și târgurile de Florii.
Sorina, producător carne: Am adus pentru sărbătorile pascale drob de miel, drob de curcan, la jar, piept de pui cu șofran, purcel de lapte copt deasupra jarului
Client: Foarte bune, și condimentate bine și proaspete, se simte bine și ficatul, foarte bun. De la magazin nu am mai luat de mulţi ani!
Mirosul bucatelor traditionale din târgul de Paşte i-a îmbiat la masă pe turiştii veniţi în vacanţă la Bucureşti, care se plimbau prin Herăstrău. Au cumpărat de zor de-ale gurii.
Familia Fenechiu vine de şapte ani din Covasna în Capitală ca să îndulcească bucureştenii cu dulceţuri şi siropuri pregătite de doamna Steluţa cu mâna ei. Un borcan cu bunătăţi costă 20 de lei .
Steluţa Fenechiu: Fructe de pădure, zmeură, afine, mure, merișoare, vișine gutui, nuci verzi trandafiri. Sunt pregătite la foc de lemn și după metode tradiționale fruct zahăr și lămâie.
Cât costă preparatele tradiţionale de Paşte
Cozonacul cu nucă, copt la Botoşani costă 75 lei kilogramul. Anul acesta, cel mai nou sortiment este însiropat.
Mariana, Botoşani: Cozonacul domnesc cu nuca, caocao, rahat și stafide, nuca și cacao, însiropat și pentru că se apropie paștele tradițională pască cu brânză dulce, samanata sau ciocolată. Fursecurile copilăriei, nucile, cornulețe cu rahat, biscuiții de casă.
Ouăle încondeiate sunt vedetă meşteşugarilor din toată ţara, alături de decorațiunile pentru masă de Paște și icoanele pictate manual.
Ilie, Suceava: Venim din Bucovina. Sunt două tehnici de a incondeia ouă, acestea cu ceară în relief și cu ceară ștearsă
Reporter: Cât timp durează să faceți așa un ou?
Ilie, Suceava: Să zicem 5 ouă pe zi.
Reporter: Cine la face?
Ilie, Suceava: Soția, copiii.
De mai bine de 20 de ani, si la Muzeul Taranului Roman se tine Sarbatoarea Floriilor. Evenimentul este deschis pentru vizitatori pana duminica seara, la ora 18. Târguri de Paşte s-au deschis şi la Craiova, Timisoara, Gura Humorului si Satu Mare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰