Antena Meniu Search
x

Video Cât a venit întreţinerea la o garsonieră de 33 mp din Craiova. Oamenii evită sa mai deschidă caloriferele

Costul încălzirii le dă craiovenilor fiori reci pe şira spinării. Au ajuns să lase jumătate din pensii sau salarii la întreţinere după ce la sfârşitul lunii decembrie primăria a crescut tariful gigacaloriei. Disperaţi, oamenii au închis caloriferele şi au contestat sumele cerute de furnizorul de agent termic. Acum, Primăria promite că încearcă să subvenţioneze preţul pentru gigacalorie. 

de Redactia Observator

la 25.01.2023, 19:34

Vezi și

"Se aprobă modificarea tarifului local de facturare pentru populaţie de la 420, la 559. Cu tot cu TVA, 587 de lei, 588 de lei". Anunţul afişat în scările de bloc din Craiova îi îngrozeşte pe locatari. Preţul gigacaloriei a dus la giga-facturi. 

Gheorghe Albu, președinte de bloc: Factura de noiembrie a fost 64.072 de lei. În decembrie, 136.753, deci, mai mult decât dublu, negru pe alb. Garsoniere, 33 de metri, 34 de metri, au şi 840 de lei. 594. Aceasta este întreţinerea. Iar căldura, dacă ne uităm la căldură, 645. 

Reporter: La 30 de mp?

Gheorghe Albu, președinte de bloc: 34 de mp, 645 de lei. Două camere, 821, 950, 650. Iar la trei camere avem un aparteament cu 1.437. A venit proprietarul ieri la asociaţie, a zis că el nu plăteşte niciun ban. Nu e posibil la trei camere 1.437, în condiţiile în care întreţinerea lui ajunge aproape la 20 de milioane cu totul.

Pe acelaşi subiect

Locatar: Doar încălzirea, am ajuns şi la 1.290 de lei la un apartament cu trei camere. 

În faţa unor asemenea facturi, locuitorii din Craiova mai pun o haină în plus pe ei şi deschid caloriferele mai rar. 

Reporter: Când deschideţi caloriferele, numai seara?

Locatar: Da! Numai seara! Noroc că a fost vremea bună afară. Le mai dăm drumul, le mai închidem. Acum aveţi cuvântul meu de om că sunt închise până la 7-8. 

Locatar: Am făcut refuz la plată la factura lunii decembrie. Am considerat că hotărârea de consiliu local a avut loc pe 22 decembrie. Iar preţul a fost în factura lunii, cu 1 decembrie. Vă daţi seama că nimănui nu-i convine preţul respectiv. Sunt nevoiţi să închidă, să stea în frig. 

Cei implicaţi în scumpirea întreţinerii pasează răspunderea

Reprezentanţii primăriei spun că nu este vina lor - de la Complexul Energetic Oltenia vine majorarea preţului la gigacalorie. Ţevile nu sunt izolate, iar un sfert din căldură se pierde pe drum. Cu toate acestea, localnicii din Craiova trebuie să plătească agentul termic livrat, nu cel care ajunge în casele lor. Primăria spune că încearcă să îi ajute pe locuitori.

Rela Filip, viceprimar Craiova: Subvenţia la gigacalorie există, numai că ea a fost preconizată la începutul anului trecut, în bugetul anului trecut. Nu ne-am ţinut noi cu creşterea subvenţiei cu creşterea preţurilor de la CEO. Suma era aceeaşi, dar nu a mai acoperit procentul pe gigacalorie. 

Pe 2 februarie se votează bugetul anul aceasta. Am avut calcule şi tot facem calcule să mărim subvenţia. Avem preconizată o subvenţie din bugetul local de 20 de milioane de lei. Practic, aproape dublăm faţă de anul trecut. 

Întreţinerea arde la buzunar nu doar la Craiova. Locuitorii din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara au constatat şi ei majorări importante la notele de plată pentru luna decembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Cât a venit întreţinerea la o garsonieră de 33 mp din Craiova. Oamenii evită sa mai deschidă caloriferele