Video Cât câştigă pe litoral Ahmed, un ospătar din Sri Lanka: "Sunt cu iubita aici, iar compania mă ajută să-mi aduc toată familia"
Litoralul românesc a devenit acasă pentru zeci de străini din Sri Lanka sau Bangladesh care vor să câştige un ban în plus. Acolo unde românii refuză, antreprenorii angajează personal din Asia. Mulţumiţi de condiţiile de muncă de la noi din ţară, aceştia ne învaţă limba, ne gătesc şi ne servesc la mese.
Afacerile de pe litoralul românesc, cu persoanl străin se ţin. Este concluzia la care au ajuns mai mulţi antreprenori de la malul Mării Negre, care angajează an de an, pentru sezonul estival, muncitori din Asia.
Tineri din Asia, angajaţi pe litoralul românesc
Tinerii îşi câştigă traiul de mai bine de patru ani la noi în ţară. Au venit tocmai din Sri Lanka pentru un ban în plus. Au învăţat inclusiv limba noastră, iar acum îi servesc la mese pe turiştii veniţi în vacanţă.
Ahmed - ospătar din Sri Lanka: E foarte bine. Nu ştiu cum am supravieţuit patru ani aici, dar îmi place aici. Toţi oamenii sunt buni cu mine. Sunt cu iubita aici, iar compania mă ajută să-mi aduc toată familia. Îmi doresc să stau aici cât mai mult timp. Vreau să fiu aici. M-am adaptat în România.
- Ce salariu primeşte un muncitor din Sri Lanka, după 5 ani în România. Director: Străinii sunt plătiţi mai bine...
- "Visul românesc" pentru mii de asiatici. Vin pentru bani, rămân pentru stilul de viaţă. Motivul pentru care...
- ANIMAȚIE. Cum și-au găsit sfârșitul cei doi muncitori din Bacău, în timp ce descărcau materiale de...
Newton - ospătar din Sri Lanka: Probabil că într-un an o să-mi aduc toată familia aici şi plănuiesc să ne stabilim aici, în România.
Reporter: Deci îţi doreşti să stai în România pentru mult timp?
Newton - ospătar din Sri Lanka: Da, sigur. Făcând o comparaţie, din punct de vedere financiar, este mai bine aici. Este bine să stai aici şi să câştigi ceva bani încât să susţii şi familia.
Pe litoral este criză acută de angajaţi, aşa că hotelierii şi patronii de cherhanale s-au orientat rapid spre muncitorii din Bangladesh, India sau Vietnam.
Matei Datcu - proprietar cherhana Agigea: Înainte efectiv nu găseam forţă de muncă. Români. Plus că veneau, stăteau 2-3 zile, plecau. Nici măcar nu ne anunţau.
Naomi lucrează într-o cherhana din Agigea. Pentru asta, pe lângă salariu, primește zilnic bani pentru masă, iar cazarea este şi ea asigurată.
Naomi: Am vrut să vin şi eu şi să mă bucur de o experienţă plăcută într-o ţară europeană. Şi am ales România. Plănuim să stăm aici pentru mai mult timp şi probabil o să mai mergem în Sri Lanka doar în vacanţă.
Alexandru Mihai - administrator: Avem vreo 40 de colegi în prezent din Sri Lanka şi Bangladesh. Le asigurăm un salariu, puţin mai mare, dar pe lângă asta, transport, cazare, trei mese pe zi, ceea ce complică un pic lucrurile pe lângă procedura legală de a-i aduce.
Un salariu pentru un angajat străin care vine să lucreze la noi în industria ospitalității începe de la 2.500 și poate trece uşor peste 6.000 de lei pe lună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰